77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Про суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника

У зв'язку з запитами щодо суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника та порядку оплати праці у цьому випадку, взяти до відома та застосування в практичній діяльності таке.
Тимчасовий заступник і порядок оплати його праці.
Єдиним документом, яким регламентовано Порядок тимчасового заступництва, є роз'яснення Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 № 30/39 "Про порядок оплати тимчасового заступництва", затверджене постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 № 820/39 (зі змінами відповідно до постанови Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 11.12.86 № 521/30-18).
Цим документом слід користуватися до прийняття відповідного нормативно-правового акта України відповідно до Постанови Верховної Ради України від 12.09.91 № 1545 "Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР" (надалі – Постанова № 1545) .
Тимчасове заступництво - це виконання службових обов'язків за посадою тимчасово відсутнього працівника, коли це викликано виробничою необхідністю.
Тимчасове виконання обов'язків за посадою відсутнього працівника покладається на іншого працівника наказом (розпорядженням) підприємства, організації, установи (надалі - підприємство).
Працівнику, який заміщує, виплачується різниця між його фактичним посадовим окладом і посадовим окладом працівника, якого він заміщує (без надбавки).
Працівник, який заміщує, одержує премію згідно із Положенням про преміювання на підприємстві, що поширюється на працівника, якого він заміщує. На різницю в посадових окладах, яку він отримує, премія нараховується в тому ж порядку, як на доплату за суміщення посад.
Тривалість тимчасового заступництва без згоди працівника обмежена одним місяцем протягом календарного року. Але за згодою працівника воно може тривати і більше місяця.
Звернути увагу: 
Працівник,   який  заміщує  тимчасово  відсутнього,  на  період  заступництва  не звільняється від виконання обов'язків, 
обумовлених трудовим договором за основним місцем роботи.

Тимчасове заступництво допускається за умови, коли немає штатного заступника за посадою тимчасово відсутнього працівника. У випадках, коли у керівника є декілька заступників, штатним заступником вважається перший заступник.
За час відсутності керівників підприємств їхнім штатним заступникам і головним інженерам різниця в окладі не виплачується.
Тимчасове заступництво за відповідальнішою посадою є одним зі способів перевірки на практиці потенційних можливостей цих спеціалістів для включення їх до резерву підприємства, на висування. Мається на увазі заміщення керівників усіх рівнів - підприємств, виробництв, цехів, відділів.
Призначення працівника виконуючим обов'язки за вакантною посадою не допускається. 
Це можливо тільки за посадою, призначення на яку проводиться вищим органом управління (надалі – Орган). У цьому випадку керівник підприємства зобов'язаний не пізніше місячного строку з дня прийняття працівника на роботу (закінчення випробувального строку) подати до Органу документи для його призначення на посаду. Орган у місячний строк із дня їх одержання розглядає питання і письмово повідомляє керівнику підприємства про результати.
У випадку не затвердження на посаді працівника, прийнятого керівником не з числа працівників даного підприємства, йому повинна бути запропонована інша робота з урахуванням кваліфікації та досвіду роботи. За відсутності відповідної роботи або відмови від пропозиції, він звільняється з роботи на підставах, передбачених трудовим законодавством, наприклад, за згодою сторін (пункт 1 статті 36 Кодексу законів про працю України)  (надалі - КЗпП).
Якщо ж не затверджено працівника, висунутого на керівну посаду з числа резерву даного підприємства, йому повинна бути надана робота за кваліфікацією й оплатою не нижче тієї, яку він виконував до тимчасового призначення на нову посаду.
У разі призначення працівника, у тому числі штатного заступника або головного інженера, виконуючим обов'язки за вакантною посадою оплата праці проводиться за цією посадою.
При тимчасовому покладанні на робітника обов'язків майстра, техніка, облікову або іншого працівника він одержує посадовий оклад і премію за роботу, яку фактично виконує. Якщо оплата за цією роботою нижче середнього заробітку за основною роботою, то проводиться доплата до середнього заробітку.

Суміщення професій (посад) і порядок оплати суміщення.
Постановою колишньої Ради Міністрів СРСР від 04.12.81 № 1145 "Про порядок і умови суміщення професій (посад)" (надалі - постанова № 1145), а також Інструкцією із застосування цієї постанови визначено, що суміщення професій (посад) - це виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим дого­вором, додаткової роботи за іншою професією (посадою).
(Інструкція Держкомпраці,Мінфіну СРСР і ВЦРПС від 14.05.82 № 53-ВЛ "Про порядок і умови суміщення професій і посад" застосовується тільки у частині визначення поняття "суміщення професій (посад)".
Статтею 105 КЗпП передбачена виплата доплати за суміщення професій або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.
Розміри доплат за суміщення професій (посад) установлюються на умовах, передбачених колективним договором підприємства відповідно до статті 15 Закону України від 24.03.95 N 108 "Про оплату праці" та статті 97 КЗпП.
Доплати за суміщення професій (посад) одному працівнику максимальними розмірами не обмежуються і визначаються наявністю одержаної економії за тарифними ставками та посадового окладу працівників-сумісників.
Постановою № 1545 встановлено, що до прийняття відповідних актів законодавства України на території республіки застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, не врегульованих законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.
На цій підставі постанова № 1145 і Інструкція з її застосування частково продовжують діяти в частині тих пунктів, що містять загальні норми і принципи  форми роботи працівників підприємств.
Наприклад, зберігаються: визначення суміщення професій (посад), розширеним зони обслуговування і збільшення обсягу виконуваних робіт, виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, а також перелік керівних працівників підприємств, яким доплати чи суміщення не можуть проводитися. В іншій (більшій за кількістю пунктів) частині вона втратила чинність.

Розширення зони обслуговування і збільшення обсягу виконуваних робіт
 і порядок оплати при цьому.
Постановою № 1145, а також Інструкцією із застосування цієї постанови визначено, що розширення зони обслуговування і збільшення обсягу виконуваних робіт - це виконання поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткового обсягу робіт за однією і тією ж професією або посадою.
Установлення доплат за розширення зони обслуговування і збільшення обсягу виконуваних робіт, які одному працівнику максимальними розмірами не обмежуються і визначаються наявністю одержаної економії за тарифними ставками й окладами, що могли б виплачуватися за умови нормативної чисельності працівників.

 Виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника
та порядок оплати в цьому випадку.
Постановою № 1145, а також Інструкцією із застосування цієї постанови визначено, що під виконанням обов'язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи слід розуміти заміну працівника, відсутнього у зв'язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада).
Розміри доплат за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.  Допускаються доплати за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника до 
100 відсотків його тарифної ставки (окладу). При визначенні доплат необхідно враховувати вимоги чинного законодавства з питань оплати праці щодо встановлених обмежень.

Встановлення доплат за всі вище перелічені види роботи.
Усі ці види робіт допускаються на одному і тому ж підприємстві за згодою працівника протягом установленої трудовим законодавством тривалості робочого дня (робочої зміни), якщо це економічно доцільно і не призводить до погіршення якості продукції, виконуваних робіт тощо.
Суміщення професій (посад) передбачає, що посада, яка суміщається, обов'язкове передбачена штатної чисельністю (є у штатному розкладі), але вона не заповнена, тобто залишається вакантною. За відсутності вакансії суміщення неможливе. Відсутність вакансії означає, що немає відповідних тарифних ставок і посадових окладів і немає економії, розрахованої за цими ставками (окладами).
Суміщення професій (посад) дозволяється, як правило, у межах тієї категорії персоналу, до якої відноситься працівник, який буде суміщати професію.
Стосовно встановлення доплат за суміщення професій (посад) керівникам підприємств і структурних підрозділів звернути увагу:
Пунктом 15 постанови № 1145 визначено, що на керівників підприємств, їх заступників; головних спеціалістів (мається на увазі головний інженер, головний економіст, головний бухгалтер підприємства тощо); керівників структурних підрозділів, відділів, цехів, служб і їх заступників ця постанова не поширюється, тобто доплати за суміщення їм не встановлюються.
___________________________________________________________________

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
 Щодо оплати тимчасового заступництва
Міністерство праці та соціальної політики України на ваш запит повідомляє, що документом, яким регламентовано порядок тимчасового замісництва, є  роз'яснення Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 N 30/39 "Про порядок оплати тимчасового заступництва", затверджене постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65  N  820/39 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 11.12.86 N 521/30-18.
Цей Порядок діє на підставі Постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. N 1545 "Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР".
Заступник Державного секретаря                       М.Солдатенко
_______________________________________________________________________________
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
Департамент заробітної плати та умов праці повідомляє.
2,3. Виконання службових обов'язків за більш відповідальною посадою тимчасово відсутнього працівника, коли це пов'язане з розпорядчими функціями, працівником, який працює на тому ж підприємстві, в установі, організації, - є тимчасовим замісництвом.
Порядок оформлення та оплати тимчасового замісництва регламентується роз'ясненням Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 N 30/39 "Про порядок виплати тимчасового заступництва", затвердженим постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. N 820/39 (зі змінами та доповненнями, внесеними постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 11.12.86 р. N 521/30-18).
..................................
4. У разі звільнення керівника закладу, установи, організації порядок виконання обов'язків за його посадою регламентується нормами роз'яснення Держкомпраці СРСР та Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 N 30/39 "Про порядок оплати тимчасового замісництва", затвердженого постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. N 820/39 (зі змінами та доповненнями).
Відповідно до пункту 2 цього Роз'яснення призначення працівника виконуючим обов'язки по вакантній посаді допускається тільки за посадою, призначення на яку робиться вищим органом управління.
При призначенні працівника виконуючим обов'язки по вакантній посаді керівника оплата праці проводиться по цій посаді.
Директор Департаменту
О. Товстенко