77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Розміри посадових окладів державних службовців 2018 року

Посадові оклади державних службовців 2017 року визначають за схемою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України. Наступного, 2018 року, вони зміняться.
Розмір посадових окладів державних службовців щорічно має визначати Кабінет Міністрів України на основі закладеного у державному бюджеті на відповідний рік розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01 січня відповідного року. Під час розрахунку схеми посадових окладів також враховуються: групи оплати праці, які визначені статтею 51 Закону України від 10.12.15 № 889 "Про державну службу" (надалі - Закон) та юрисдикція державного органу.
Розглянемо як це відбуватиметься.

Прожитковий мінімум і посадовий оклад спеціаліста
Прожитковий мінімум для працездатних осіб (надалі - ПМПО) станом на 01.01.2017 року становить 1600 грн., а на 01.01.2018  планується встановити 1762 грн. - згідно з проектом Державного бюджету на 2018 рік.
Прикінцевими Положеннями Закону визначено, що посадовий оклад спеціаліста державного органу, юрисдикція якого поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, становить:
- 1,25 ПМПО - на 2017 рік;
- 1,5 ПМПО - на І півріччя 2018 року;
- 1,75 ПМПО - на ІІ півріччя 2018 року.
Посадові оклади державних службовців обчислюють на основі мінімального розміру окладу спеціаліста, який становить:
- 2000 грн. (1600 грн × 1,25) - на 2017 рік;
- 2643 грн. (1762 грн × 1,5) - на І півріччя 2018 року;
- 3084 грн. (1762 грн × 1,75) - на ІІ півріччя 2018 року.
На 2017 рік схему посадових окладів державних службовців визначає постанова Кабінету Міністрів України від 18.01.17 № 15 "Питання оплати праці працівників державних органів". На 2018 рік її має визначати інша постанова, яку Кабінет Міністрів України має розробити після прийняття Державного бюджету на 2018 рік .
Отже, на державних службовців у 2018 році очікуватиме підвищення посадових окладів з 01.01.2018 року та 01.07.2018 року.

Посадові оклади державних службовців - за групами оплати праці
Групи оплати праці визначає Закон за посадами державного органу. Їх наразі всього 9. До кожної групи зараховують певні посади держслужби, а саме посади:
- керівників держорганів і посади, що прирівнюються до них;
- перших заступників керівників держорганів і посади, що прирівнюються до них;
- заступників керівників держорганів і прирівняні до них посади;
- керівників самостійних структурних підрозділів держорганів і посади, що до них прирівнюються;
- заступників керівників самостійних структурних підрозділів державних органів і прирівняні до них посади;
- керівників підрозділів у складі самостійних структурних підрозділів держорганів, їх заступників і прирівняні до них посади;
- головних спеціалістів держорганів і прирівняні до них посади;
- провідних спеціалістів держорганів і прирівняні до них посади;
- спеціалістів державних органів і прирівняні до них посади.
Посадові оклади державних службовців 9-ї групи найменші, а 1-ї групи - найбільші. Які посади до якої групи зараховувати визначає Кабінет Міністрів України.

Юрисдикція та її вплив на оклади держслужбовців
Державні органи за Законом поділено за юрисдикцією на три групи.
Зрозуміло, що посадові оклади в державному органі, юрисдикція якого поширюється на усю територію України, є вищими ніж установлені в державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію:
- однієї або кількох областей, міста Києва або Севастополя;
- одного або кількох районів, міст обласного значення.
Найнижчими вони будуть, коли юрисдикція органів поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення.

Розміри посадових окладів державних службовців 2018 року
Зважаючи на групи оплати праці, юрисдикцію, ПМПО, у тому числі прогнозований на 2018 рік, надалі окремо обчислимо посадові оклади державних службовців.
Розміри посадових окладів, якщо юрисдикція органу поширюється на усю територію України, наведемо у таблиці 1.

Розміри посадових окладів, якщо юрисдикція органу поширюється на територію однієї або кількох областей, міста Києва або Севастополя, наведемо у таблиці 2.
Розміри посадових окладів, якщо юрисдикція органу поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, наведемо у таблиці 3.
До відома. Для перших заступників керівників самостійних структурних підрозділів, посади яких належать до 4-ї групи оплати праці, оклади установлюють на 5% нижче окладу керівника відповідного самостійного структурного підрозділу.