77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Щодо окремих питань проходження державної служби (новації)

15 листопада 2017 року набрав чинності Закон України від 09.11.17 № 2190 "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби", яким Закон України від 10.12.2015 № 889 "Про державну службу" (надалі - Закон № 889) приведено відповідно до статті 118 Конституції України. Ця стаття, зокрема, передбачає, що голів місцевих державних адміністрацій призначає на посаду і звільняє з посади Президент України за поданням Кабінету Міністрів України. Під час виконання своїх повноважень голови місцевих державних адміністрацій відповідальні перед Президентом України і Кабінетом Міністрів України, підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня.
А згідно з частиною другою статті 10 Закону України від 09.04.99 № 586 "Про місцеві державні адміністрації", першого заступника та заступника голови обласної, районної державної адміністрації призначає на посаду голова відповідно обласної, районної державних адміністрації за погодженням з Кабінетом Міністрів України. 
Отже, тепер для цих посад не діятимуть норми щодо призначення на них кандидатів за результатами конкурсного відбору.

Але, найбільш резонансною стала зміна у складі категорій посад державної служби "А" і "Б", до яких тепер не належать посади:
- голів місцевих державних адміністрацій (дотепер вони належали до категорії  посад "А");
- заступників голів місцевих державних адміністрацій (дотепер вони належали до категорії  посад "Б").
Нині оновлена частина третя статті 3 Закону № 889 чітко вказує, що на них не поширюється дія цього закону.

Зміни у категорії посад державної служби "Б"
Тепер до категорії посад державної служби "Б" додалися посади керівників та заступників керівників:
- структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій;
- апаратів місцевих державних адміністрацій, їх структурних підрозділів.

Повноваження керівника державної служби
Повноваження керівника державної служби в апараті місцевої державної адміністрації та її структурних підрозділах покладені на керівника апарату.
Ця норма не поширюється на структурні підрозділи місцевої державної адміністрації зі статусом юридичних осіб публічного права. У них повноваження керівника державної служби покладаються безпосередньо на керівника такого підрозділу.

Умови зайняття вакантної посади державної служби
Наразі діє нова редакція частини шостої статті 31 Закону № 889, що регламентує порядок виконання обов’язків за вакантною посадою державної служби, щодо якої прийнято рішення про оголошення конкурсу.
Так, одночасно з прийняттям рішення про оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади державної служби до призначення особи на таку посаду суб’єкт призначення може прийняти рішення:
- якщо вакантна посада держслужби категорії "А" - про тимчасове покладення виконання обов’язків на одного із заступників або на одного з керівників самостійних структурних підрозділів цього держоргану. Строк такого виконання обов’язків не може тривати довше трьох місяців;
- якщо вакантна посада керівника самостійного структурного підрозділу - про тимчасове покладення виконання обов’язків на одного з держслужбовців, які працюють у відповідному структурному підрозділі держоргану. Однак це можливо, якщо у підрозділі немає заступника керівника чи така посада є вакантною;
- за іншими вакантними посадами держслужби - про тимчасовий розподіл обов’язків між держслужбовцями, які працюють у відповідному структурному підрозділі держоргану.

Виплата за додаткове навантаження
Якщо в державному органі ухвалено рішення про тимчасове покладення виконання обов’язків, державним службовцям, які їх виконуватимуть, потрібно додаткову роботу оплатити. Тож їм установлюється виплата, передбачена частиною четвертою статті 52 Закону № 889.
Виплату за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків за вакантною посадою державної служби встановлює керівник державної служби. Підставою для цього буде подання безпосереднього керівника тих державних службовців, між якими розподілені обов’язки за вакантною посадою.
Таку виплату здійснюють пропорційно додатковому навантаженню за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою.