77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

З питань охорони праці

Державною службою гірничного нагляду та промислової безпеки України  (надалі - Держгірпромнагляд)  у листі від 25.12.14 № 9311/0/8-9.1-9/6/14 "Щодо проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці" надано роз’яснення про категорії працівників та посадових осіб, які мають проходити навчання з охорони праці, про назву посади керівника служби охорони праці підприємства, структуру та чисельність служби охорони праці та розроблення інструкцій з охорони праці на підприємстві.
Навчання працівників та посадових осіб  із питань охорони праці 
Основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їхнього життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, на належні безпечні і здорові умови праці визначено Законом України " від 14.10.92 № 2694 "Про охорону праці" (надалі - Закон).
Відповідно до вимог статті 18 Закону працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.
Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.
Перелік робіт з підвищеною небезпекою затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці (див. наказ Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15).
Посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок.

Так, пунктом 5.3 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року за № 231/10511 (надалі — Держнаглядохоронпраці, Типове положення № 15) зазначено, що навчання з питань охорони праці у галузевих навчальних центрах або навчальних закладах та установах проходять:
- посадові особи районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, функціональні обов’язки яких пов’язані із забезпеченням охорони праці;
- спеціалісти науково-дослідних, конструкторських, проектних і технологічних відділів, які займаються проведенням експертизи проектно-конструкторської документації, на яку поширюються вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, а також ті, які виконують розробки з питань охорони праці;
- керівники підприємств чисельністю менше 1000 працівників, керівники та спеціалісти служб охорони праці, члени комісій з перевірки знань з питань охорони праці підприємств.
На підставі Типового положення № 15 суб’єктами господарювання (ураховуючи функції, завдання та специфіку, а також положення нормативно-правових актів з охорони праці) у встановленому порядку затверджуються локальні положення про навчання з питань охорони праці, а також формуються плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, з якими мають бути ознайомлені працівники (пункт 3.2 Типового положення).
Суб’єкт господарювання  може складатися (стаття 64 Господарського кодексу Україниз виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо). Функції, права та обов’язки структурних підрозділів суб’єктів господарювання визначаються положеннями про них, які затверджуються в установленому порядку. 
Отже, утворення комісій з перевірки знань з питань охорони праці в окремих структурних підрозділах суб’єкта господарювання, може бути визначено у відповідному локальному положенні про навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Структура та чисельність служби охорони праці, назва посади керівника служби охорони праці 
Відповідно до листа Держгірпромнагляду від 15.01.15 № 188/0/8.1-03/6/15 "Щодо функціонування системи управління охороною праці" роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі (одиниці) умови праці відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання актів законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці (стаття 13 Закону).
Суб’єкт господарювання з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці (частина перша статті 15 Закону).
Роботодавець розпорядчим документом утворює відповідні служби з питань охорони праці та призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення конкретних питань з охорони праці, а також затверджує інструкції щодо прав, обов’язків і відповідальності посадових осіб за виконання покладених на них функцій.
Роботодавець здійснює загальний контроль за належним станом охорони праці у процесі трудової діяльності, а також несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.
Відповідно до пункту 1.2 Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 15.11.04 № 255, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01 грудня 2004 року за № 1526/10125 (надалі — Типове положення № 255) роботодавець затверджує в установленому  порядку локальне положення про службу охорони праці суб’єкта господарювання, визначає структуру служби, а також її чисельність, основні завдання, функції та права, з урахуванням виробничої специфіки, штатної чисельності працівників, умов праці та інших факторів 
Отже, робимо висновок, що визначення структури та чисельності служби охорони праці належить до виключної компетенції роботодавця.
Назви посад (професій) установлюються відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 "Класифікатор професій", затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.10 № 327 (начальник відділу охорони праці  -код за КП 1232).
Кваліфікаційні вимоги визначаються на підставі Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.04 № 336.

Про  розроблення інструкцій з охорони праці
 Держгірпромнаглядом (лист від 20.01.15 № 343/0/8-9.1-9/6/15 "Щодо розроблення інструкцій з охорони праці") зазначено, що роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці, зокрема, створює відповідні служби і призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці, затверджує інструкції про їхні обов’язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій, а також контролює їх додержання; розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства (далі — акти підприємства) та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на будівельних майданчиках, робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці; забезпечує безоплатно працівників нормативно-правовими актами підприємства з охорони праці.
Положенням про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженим наказом  Держнаглядохоронпраці від 29.01.98 № 9, зареєстровано в Міністерстві          юстиції України 07 квітня 1998 року за № 226/2666, встановлено вимоги до змісту, побудови і викладу інструкцій з охорони праці (надалі — Інструкція), визначено порядок опрацювання та введення в дію нових, перегляду та скасування чинних інструкцій.
Інструкція є нормативним актом (пункт 1.2), що містить обов’язкові для працівників вимоги з охорони праці при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією на робочих місцях, у виробничих приміщеннях, на території суб’єкта господарювання і будівельних майданчиках або в інших місцях, де за дорученням роботодавця виконуються ці роботи, трудові обов’язки.
Таким чином, розроблення інструкцій з охорони праці здійснюється на кожний певний вид робіт або за певною професією на робочих місцях для працівників, які виконують ці роботи.