77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Виклик на судове засідання: відрядження

Я потерпілий у кримінальній справі. Мені надійшло повістка про виклик на судове засідання, але у призначений час мені потрібно їхати у відрядження. Чи може суд вирішити питання по справі без мене?
Відповідно до статті 325 Кримінального процесуального кодексу України (надалі – КПК)  якщо в судове засідання не прибув за викликом потерпілий, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, суд, заслухавши думку учасників судового провадження, залежно від того, чи можливо за його відсутності з'ясувати всі обставини під час судового розгляду, вирішує питання про проведення судового розгляду без потерпілого або про відкладення судового розгляду. Суд має право накласти грошове стягнення на потерпілого у випадках та порядку, передбачених главою 12 цього кодексу.
У статті 139 КПК  щодо наслідків неприбуття на виклик, зокрема, потерпілого, відзначена неявка без поважних причин або не повідомлення про причини свого неприбуття. Однією з поважних причини неприбуття особи на виклик, перерахованих у статті 138 КПК, є відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо.
Отже, термінове відрядження може бути визнано судом поважною причиною для неявки у судове засідання, але про це потрібно завчасно попередити суд. Якщо суд вирішить, що справа не може бути розглянута у зв’язку з вашою неявкою, то він відкладе слухання справи і призначить нову дату, про що вам повинно бути повідомлено повісткою.