77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Нарахування зарплати працівнику

На підприємстві після зборів трудового колективу було прийнято рішення про перенесення робочих днів з січня та лютого 2017 року на суботи протягом 2016–2017 років. У вересні-листопаді 2016 року працівником відпрацьовано 7 субот. Наприкінці листопада він звільняється за власним бажанням, однак повністю виплати йому не проведені, мотивуючи це тим, що оплата за суботи буде у січні 2017 року. Чи правомірні дії роботодавця?
Оскільки відпрацьовано у вересні-листопаді 2016 року 7 субот, про що відмічено у табелях обліку робочого часу, тому за ці місяці, нарахування заробітної плати працівнику повинно проводиться відповідно до табеля обліку робочого часу.
У день звільнення відповідний (розрахунковий) структурний підрозділ підприємства повинен провести виплати всіх сум, що належать працівнику, керуючись  частиною першою статті 116 Кодексу законів про працю України (надалі - КЗпП), тобто "при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум".
Окрім того, відповідно до статті 117 КЗпП у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору. тут