77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Іноземні пенсії

Відповіді на запитання  громадян щодо іноземних пенсій надані Пенсійним фондом України.
Я працював у Болгарії 10 місяців, чи призначать мені пенсію за цей стаж?
Відповідно до статті 12 Договору між Україною та Республікою Болгарія про соціальне забезпечення від 04.09.2001, якщо загальна тривалість страхового (трудового) стажу, накопиченого відповідно до законодавства однієї договірної сторони, становить менш ніж дванадцять місяців, і якщо на підставі цього не виникає право на пенсію відповідно до її законодавства, то цей стаж зараховує для призначення пенсії компетентна установа другої договірної сторони.
Отже, у разі відсутності права на пенсію за стаж 10 місяців згідно із законодавством Болгарії, цей період буде зараховано при призначенні пенсії в Україні. 
Чи можливе зарахування до українського страхового стажу періоду роботи, набутого на території Монголії? 
На сьогодні у відносинах між Україною і  Монголією продовжує дію Угода між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Монгольською Народною Республікою про співробітництво в галузі соціального забезпечення, підписана 06.04.1981 року, чинна з 28.01.1982 року (надалі – Угода).
Відповідно до статті 1 Угоди під час здійснення соціального забезпечення застосовується законодавство Договірної Сторони, на території якої проживає громадянин, якщо Угодою не передбачено інше.
Статтею 4 Угоди передбачено, що при призначенні пенсій зараховується повністю трудовий стаж, в тому числі і стаж, який дає право для призначення пенсій на пільгових умовах та в пільгових розмірах, набутий на території обох Договірних Сторін та підтверджений компетентними органами тієї Договірної Сторони, на території якої був набутий стаж. Розрахунок стажу роботи в кожній із Договірних Сторін здійснюється по законодавству тієї Договірної Сторони, на території якої здійснювалась робота або прирівняна до неї діяльність.
Отже, зарахування до українського страхового стажу періоду роботи, набутого на території Монголії, можливе у випадку отримання від компетентних органів Монгольської Народної Республіки підтвердження такого стажу.

Як зараховується страховий (трудовий) стаж, набутий на території Угорщини, при призначенні пенсії в Україні?        
Питання пенсійного забезпечення громадян України та Угорщини регулюються Угодою між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Угорською Народною Республікою про співробітництво в галузі соціального забезпечення від 20.12.1962, яка набула чинності 12.04.1963 (надалі – Угода).
Відповідно до пункту 1 статті 4 Угоди, всі види соціального забезпечення, передбачені цією Угодою, надаються відповідно до законодавства та органом тієї Договірної Сторони, на території якої постійно проживає громадянин. Отже, дана угода передбачає територіальний принцип пенсійного забезпечення.
Згідно із ст. 5 Угоди, при призначенні пенсії та при визначенні її розміру зараховується повністю весь трудовий (страховий) стаж, набутий на території обох Сторін.
З огляду на це, страховий (трудовий) стаж, набутий на території Угорщини, враховується при призначенні  пенсії в Україні лише після його офіційного підтвердження  компетентним органом Угорщини.

Про пенсійне забезпечення громадян України та Естонії
Я  на даний час проживаю і працюю в Україні, проте маю страховий стаж, набутий на території Естонії. Чи буде зарахований страховий стаж, набутий на території Естонії при призначені пенсії в Україні?
Питання пенсійного забезпечення осіб, які працювали на території України та Естонії вирішується згідно з законодавством кожної з держав з урахуванням положень Угоди між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення від 05.10.2010 (надалі - Угода).
Відповідно до пункту 2 статті 5 Угоди, якщо цією Угодою не передбачено інше, то на особу, яка здійснює трудову діяльність на території однієї Сторони, поширюється законодавство тієї Сторони, де здійснюється трудова діяльність, незалежно від того, на території якої Сторони особа проживає.
Статтею 6 Угоди передбачається, якщо право на пенсію виникає на підставі законодавства однієї Сторони без урахування страхового стажу, набутого на підставі законодавства іншої Сторони, то відповідна Сторона призначає пенсію тільки за страховий стаж, набутий на підставі свого законодавства, незалежно від проживання на території однієї із Сторін.
Таким чином, страховий стаж, набутий на території Естонської Республіки не враховується при призначенні пенсії в Україні. За цей період страхового стажу пенсія призначається за законодавством Естонської Республіки.
Для порушення клопотання про призначення пенсії за естонський страховий стаж необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання та подати заяву та необхідні документи для подальшого направлення Естонській Стороні на розгляд.

Про пільговий стаж роботи в Естонській Республіці при призначенні пенсії в Україні
Чи буде враховуватися пільговий стаж роботи в Естонській Республіці при призначенні пенсії в Україні?
Згідно з Угодою між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення, підписаною 05.10.2010, якщо право на пенсію виникає на підставі спеціального закону та/або у зв'язку із здійсненням трудової діяльності у певній професії або у певних умовах, то пенсію на цій підставі призначає і виплачує тільки Сторона, на території якої виникло право на пенсію, і тільки згідно із своїм законодавством. Періоди трудової діяльності у певній професії або у певних умовах, набуті згідно із законодавством Сторін, не підсумовуються. Якщо згідно із вищезазначеним законодавством будь-якої із Сторін право на пенсію не виникає, то при призначенні пенсії ці періоди враховуються на загальних підставах.
Таким чином, при призначенні в Україні пенсії на пільгових умовах чи за вислугу років пільговий (спеціальний) страховий стаж, набутий на території Естонії, не враховується.

Про пенсійне забезпечення громадян України та Португалії
Я працюю і на сьогодні проживаю в Португалії, проте планую виїхати  на постійне місце проживання до України. Куди я маю звернутися за призначенням пенсії?
Для розгляду питання про призначення пенсії у разі переїзду з Португалії до України необхідно звернутися із заявою до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем проживання, надавши інформацію про номер соціального страхування в Португальській Республіці та наявні документи, що підтверджують роботу на території Португальської Республіки, які приймаються без легалізації та перекладу. Разом із заповненим формуляром зв’язку щодо заяви про призначення пенсії UA/PT – 8 вони надсилаються до Пенсійного фонду України для порушення клопотання перед португальською стороною про розгляд та прийняття відповідного рішення.

Про зарахування страхового стажу згідно з Угодою між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення
Як враховується страховий стаж, набутий у Португалії, тривалість якого становить менше одного року?
Пунктом 4 статті 16 Угоди між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення визначено, що у разі якщо загальна тривалість страхового стажу, набутого за законодавством однієї з Договірних Держав, менша одного року і якщо за цим законодавством не було набуто права на пенсію виключно на основі цього стажу, компетентна інституція відповідної Договірної Держави не зобов'язана надавати допомогу за згаданий стаж.
Згідно з пунктом 5 статті 16 зазначений страховий стаж ураховується компетентною інституцією іншої Договірної Держави так, ніби його набуто за її законодавством.
Таким чином, якщо за період страхового стажу, що становить менше одного року, права на пенсію в Португалії не виникає, цей період буде враховано до українського страхового стажу при призначенні пенсії в Україні.

Який порядок виплати пенсії, призначеної в Україні відповідно до Угоди між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення, пенсіонеру, який проживає в Португалії? 
Статтею 30 Угоди між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення та статтею 29 Адміністративної домовленості стосовно процедури застосування Угоди між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення передбачено, що інституції однієї з Договірних Держав, відповідальні за виплату грошової допомоги (пенсії), згідно із цією Угодою, отримувачам на території іншої Договірної Держави, у законний спосіб виконують цей обов’язок у євро та безпосередньо зацікавленій особі.
Таким чином, пенсіонеру, який проживає в Португалії, переказ пенсії здійснюється Пенсійним фондом України у євро безпосередньо на його особистий рахунок у банку Португалії.

Про призначення пенсії за страховий стаж, набутий на території Чехії
Я маю страховий стаж, набутий на території України з 15.06.1993 по 31.12.2000, однак з 2001 року постійно проживаю та працюю в Чехії. Чи буде врахований мені зазначений страховий  стаж  у разі призначення пенсії в Чехії?
Питання пенсійного забезпечення громадян України та Чехії врегульовано положенням Договору між Україною та Чеською Республікою про соціальне забезпечення від 4 липня 2001 року, який набув чинності з 01.04.2003 (надалі - Договір), та Адміністративною Угодою про застосування цього Договору.
Пунктом 4 статті 39 Договору передбачено, що періоди страхування, набуті згідно з правовими нормами Договірних Сторін їхніми громадянами до дня набуття чинності цим Договором, тобто до 01.04.2003, зараховуються як періоди тієї Договірної Сторони, на території якої громадянин на цей день або востаннє перед цією датою постійно проживав.  
Оскільки Ви станом на 01.04.2003 постійно проживали на території Чехії, питання зарахування українського страхового стажу, набутого Вами на території України, а також призначення пенсії згідно з Договором належить до компетенції органів соціального забезпечення Чеської Республіки. 

Про призначення пенсії за страховий стаж, набутий на території Польщі
Я маю страховий стаж, набутий на території Польщі, він становить 9 місяців. Чи маю я право звернутися до польської сторони з клопотанням щодо призначення мені пенсії за страховий стаж, набутий на території Польщі?
Відповідно до Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення, право на пенсію визначається з урахуванням сумарного стажу, набутого на території України та Польщі, і кожна держава призначає і виплачує пенсію за страховий стаж, набутий на її території, за умови, що цей стаж не збігається.
Однак, якщо страховий стаж, набутий відповідно до законодавства однієї Договірної Сторони, менший, ніж 12 місяців, і на підставі цього стажу зацікавлена особа не набуває права на пенсію відповідно до цього законодавства, то компетентна установа цієї Договірної Сторони пенсію не призначає.
При цьому страховий стаж, менший ніж 12 місяців, набутий відповідно до законодавства кожної із Договірних Сторін, враховується компетентною установою тієї Договірної Сторони, в якій при підсумовуванні цього стажу виникає право на пенсію. 
Таким чином, якщо за період страхового стажу, що становить менше одного року, права на пенсію в Польщі не виникає, цей період буде враховано до українського страхового стажу при призначенні пенсії в Україні.

Я маю страховий стаж, набутий на території Польщі, який збігається у часі з страховим стажем, набутим на території України, та за який мені призначено пенсію відповідно до українського законодавства. Чи маю я право звернутися до польської сторони з клопотанням щодо призначення мені пенсії за страховий стаж, набутий на території Польщі?
Відповідно до Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення, право на пенсію визначається з урахуванням сумарного стажу, набутого на території України та Польщі, і кожна держава призначає і виплачує пенсію за страховий стаж, набутий на її території за умови, що цей стаж не збігається в часі.
У даному випадку для звернення з клопотанням до польської сторони щодо призначення пенсії за страховий стаж, набутий на її території, немає  підстав, оскільки цей період збігається в часі із страховим стажем, набутим на території України, та за який  призначено українську пенсію.

Про пенсійне забезпечення громадян України, які мають страховий стаж, набутий на території Польщі
Як здійснюється пенсійне забезпечення громадян України, які мають страховий стаж, набутий на території Польщі?
Пенсійний фонд України керується у своїй роботі Законом України від 09.07.03 № 1058 "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та міжнародними договорами про пенсійне забезпечення, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
Положення зазначеної Угоди базуються на пропорційному принципі, за яким право на пенсію буде визначатися, виходячи із сумарного стажу, набутого на території України та Польщі, однак кожна держава призначатиме та виплачуватиме пенсію за страховий стаж, набутий на її території, період якого становитиме не менше ніж 12 місяців. 
При виникненні права на пенсію необхідно звернутись до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем проживання  із документами про роботу на території Республіка Польща, для порушення клопотання щодо призначення пенсії за страховий стаж, набутий на території Республіки Польща.

Про пенсійне забезпечення громадян України та Польщі
Нині я постійно проживаю на території Польщі та маю стаж, набутий на території України. Чи маю я право на  призначення пенсії за віком відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”?
Правові відносини між Україною та Республікою Польща у галузі пенсійного забезпечення регулюються Угодою між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення від 18.05.2012, яка набула чинності 1 січня 2014 року (далі – Угода).
Згідно зі статтею 2 Угоди, положення Угоди застосовуються до законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, тобто регулюються питання призначення пенсії за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років.
Водночас ця Угода не застосовується до спеціальних схем пенсійного забезпечення військовослужбовців та інших осіб, пенсійне забезпечення яких здійснюється на умовах, відмінних від загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
Отже, відповідно до Угоди, проживаючи на території Польщі, ви не маєте права на призначення пенсії за віком на умовах Закону України від 28.02.91 № 796 "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Нині я проживаю на території України та отримую пенсію призначену відповідно до Закону України   “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Чи маю я право на  виплату мені пенсії у разі переїзду на постійне місце проживання до Польщі?
Правові відносини між Україною та Республікою Польща у галузі пенсійного забезпечення регулюються Угодою між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення від 18.05.2012, яка набула чинності 1 січня 2014 року (далі – Угода).
Згідно зі статтею 2 Угоди, положення Угоди застосовуються до законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що стосується пенсії за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років.
Водночас ця Угода не застосовується до спеціальних схем пенсійного забезпечення військовослужбовців та інших осіб, пенсійне забезпечення яких здійснюється на умовах, відмінних від загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
Отже, у разі переїзду на проживання  на територію Польщі, відповідно до Угоди, Ви не маєте права на переказ пенсії, призначеної на умовах Закону України від 09.04.92 № 2262 "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Про пенсійне забезпечення громадян при переселенні з території України на постійне проживання на територію Республіки Казахстан
Я проживаю та отримую пенсію на території України. Найближчим часом планую переїзд на постійне місце проживання до Республіки Казахстан. Чи буде мені виплачуватися українська пенсія?
Питання пенсійного забезпечення громадян України та Республіки Казахстан регулюються Угодою про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року (далі-Угода) та Угодою між Міністерством соціального захисту населення України та Міністерством соціального захисту населення Республіки Казахстан про співпрацю в галузі пенсійного забезпечення від 21.09.1995 року (надалі-міжвідомча Угода).
Відповідно до статті 7 Угоди при переселенні пенсіонера в межах держав-учасниць Угоди виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється, якщо пенсія того ж  виду передбачена законодавством держави за новим місцем проживання пенсіонера.
Згідно із статтею 4 міжвідомчої Угоди пенсійне забезпечення громадян України і Республіки Казахстан та членів їх сімей здійснюється відповідно до законодавства тієї держави, на території якої вони проживають.
При переселенні пенсіонера з території однієї держави-учасниці цієї Угоди  на територію другої держави-учасниці цієї Угоди  виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється. Призначення пенсії проводиться з дня припинення виплати пенсії за попереднім місцем проживання, але не більше ніж за шість місяців від дня письмового звернення у територіальний орган пенсійного забезпечення за новим місцем проживання (стаття 5 міжвідомчої Угоди).
Отже, у разі переселення пенсіонера на територію Казахстану виплату пенсії в України  буде припинено. З питання призначення пенсії необхідно звернутись до  органів  пенсійного забезпечення Республіки Казахстан.

Про пенсійне забезпечення громадян при переселенні з території України на постійне проживання на територію Республіки Молдова
Я проживаю та отримую пенсію на території України. Найближчим часом планую переїзд на постійне місце проживання на територію Республіки Молдова, чи буде мені виплачуватися українська пенсія?
Питання пенсійного забезпечення громадян, які проживають на території України та Республіки Молдова, регулюються Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення від 29.08.1995 (далі-Угода).
Як передбачено статтею 5 Угоди, пенсійне забезпечення громадян України і громадян Республіки Молдова та членів їх сімей здійснюється за законодавством тієї держави, на території якої вони постійно проживають.
Частиною другою статті 5 Угоди встановлено, що при переселенні пенсіонера з території однієї держави на територію іншої держави на постійне місце проживання виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється у відповідності до законодавства кожної із держав і призначається за новим місцем проживання.
Отже, у разі переселення на територію Молдови виплата пенсії в України  припиниться. З питання призначення пенсії необхідно звернутись до  органів з питань пенсійного забезпечення Республіки Молдова.

Про страховий стаж, набутий на території Молдови
Чи буде враховуватися стаж роботи, набутий в Республіці Молдова, при призначенні пенсії в Україні?
Згідно з Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення, від 29.08.1995 року, при призначенні пенсії в Україні, в тому числі пенсії на пільгових умовах та за вислугу років, враховується трудовий (страховий) стаж, накопичений у відповідності із законодавством України і законодавством Республіки Молдова, а також на території держав, які входили до складу колишнього СРСР до 01 січня 1992 року.
Таким чином, при призначенні пенсії в Україні трудовий (страховий) стаж, набутий на території Молдови, буде повністю врахований до загального українського страхового стажу. 

Про зарахування при призначенні пенсії відповідно до українського законодавства страхового стажу, набутого на території Нової Зеландії
Я працював на території Нової Зеландії понад 15 років, чи зарахують мені цей стаж при призначенні пенсії в Україні?
Пенсійний фонд України керується у своїй роботі Законом України від 09.07.03 № 1058 "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та міжнародними договорами про соціальне (пенсійне) забезпечення, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
На сьогодні Угоди між Україною та Новою Зеландією про співробітництво в галузі соціального (пенсійного) забезпечення, яка б регулювала питання пенсійного забезпечення громадян України, котрі працювали в Новій Зеландії не укладено. Тому Пенсійний фонд України не має законних підстав враховувати періоди роботи на території Нової Зеландії, до українського стажу та звертатися до відповідних органів Нової Зеландії щодо призначення пенсій за страховий стаж, набутий на її території.

Про страховий стаж, набутий на території Іспанії
Я маю страховий стаж, набутий на території Іспанії. Чи буде враховано цей період страхового стажу при призначенні пенсії в Україні?
Питання призначення пенсії громадянам України, які працювали на території Королівства Іспанія, врегульовано положеннями Угоди між Україною і  Королівством Іспанія про соціальне забезпечення громадян  від  7 жовтня 1996  року (надалі -Угода).
Право на пенсію  визначається виходячи із сумарного страхового стажу, набутого на території обох держав, і кожна держава призначає та виплачує пенсію за страховий стаж, набутий на своїй території.
Таким чином, при призначенні пенсії в Україні страховий стаж, набутий на території Іспанії, може бути врахований лише для права на пенсію.
За період страхового стажу на території Іспанії пенсія призначатиметься за законодавством Королівства Іспанія.

Про пенсійне забезпечення громадян України та Іспанії
Нині я проживаю в Україні та маю страховий стаж, набутий на території Іспанії. Чи маю я право на  призначення мені пенсії за страховий стаж, набутий на території Іспанії? До яких компетентних органів я маю звернутися та які документи необхідно надати? 
Питання призначення пенсії громадянам України, які працювали на території Королівства Іспанія, врегульовано положеннями Угоди між Україною і  Королівством Іспанія про соціальне забезпечення громадян  від  7 жовтня 1996  року (надалі -Угода).
Відповідно до статті 6 Угоди, на працівників поширюється виключно дія законодавства тієї Договірної Сторони, на території якої вони здійснюють  трудову діяльність.
Відповідно до статті 10 Угоди, компетентні органи кожної Договірної Сторони визначають право на допомогу та обчислюють її, враховуючи тільки трудовий (страховий) стаж, який був набутий  під час поширення на працівника дії законодавства цієї Сторони. Кожна із Договірних Сторін зобов’язується призначати та виплачувати пенсію за стаж, набутий на її території відповідно до власного законодавства.
Таким чином, питання призначення пенсії за страховий стаж, набутий на території Іспанії, належить до компетенції органів соціального забезпечення Королівства Іспанія.
Для порушення клопотання перед Іспанською стороною про підтвердження  страхового стажу, набутого на території Іспанії, та призначення пенсії, Вам необхідно звертатись до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання для оформлення відповідного формуляру зв’язку UCR/E-3  для подальшого направлення  Іспанській стороні на розгляд.  До звернення необхідно додати документи, що підтверджують проживання на території Королівства Іспанія (PERMISO DE RESIDENCIA,  довідки, що підтверджують періоди роботи -  Datos identificativos,  Historia de vida  Laborat) та зазначити номер соціального страхування в Іспанії. 

Про страховий стаж, набутий на території Чехії
Я маю страховий стаж, набутий на території Чехії з 31.03.2000 по 30.11.2002. Чи буде враховано цей період страхового стажу при призначенні пенсії в Україні?
Відносини у сфері пенсійного забезпечення між Україною та Чеською Республікою регулюються Договором між Україною та Чеською Республікою про соціальне забезпечення від 4 липня 2001 року, який набув чинності з 01.04.2003 (надалі - Договір).
Згідно з Договором, проводиться взаємне підтвердження стажу, набутого громадянами на території Договірних сторін України та Чехії, і пропорційне призначення пенсій.
Пунктом 4 статті 39 Договору передбачено, що періоди страхування, набуті згідно з правовими нормами Договірних Сторін їхніми громадянами до дня набуття чинності цим Договором, тобто до 01.04.2003, зараховуються як періоди тієї Договірної Сторони, на території якої громадянин на цей день або востаннє перед цією датою постійно проживав.  
Таким чином, якщо громадянин станом на 01.04.2003 мав постійне проживання на території України, період роботи в Чехії з 31.03.2000 по 30.11.2002 буде враховано до українського стажу при призначенні пенсії в Україні.

Чи можна отримати допомогу на поховання померлого пенсіонера, якому пенсія з України переказувалась за місцем постійного проживання в Чеській Республіці
Відповідно до статті 25 Договору між Україною та Чеською Республікою про соціальне забезпечення від 4 липня 2001 року, який набув чинності з 01.04.2003, допомога на поховання призначається і виплачується в розмірі та за умов, встановлених законодавством тієї Договірної Сторони, на території якої померлий громадянин постійно проживав.
Оскільки померлий пенсіонер до дня смерті постійно проживав на території Чехії, право на виплату українською стороною допомоги на поховання відсутнє.

Про пенсійне забезпечення громадян України, які переїхали на постійне місце проживання до Республіки Білорусь
Я отримую пенсію призначену відповідно до українського законодавства та маю намір переїхати на постійне місце проживання до Республіки Білорусь. Чи  зможу я отримувати пенсію при переїзді? 
Питання пенсійного забезпечення громадян, які  постійно проживали на території України  і переїхали на постійне  місце  проживання на територію Республіки Білорусь врегульовані Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення від 14.12.95 і здійснюється по законодавству тієї договірної Сторони, на території якої Вони постійно проживають.
Статтею 8 вищезазначеної Угоди передбачено, що при переселенні пенсіонера з території однієї Договірної Сторони на територію іншої Договірної Сторони виплата пенсії припиняється у порядку, передбаченому законодавством відповідних Договірних Сторін.
Компетентна установа Договірної Сторони переселення призначає пенсіонеру, який отримав дозвіл на постійне проживання, пенсію з місяця, до якого проводилась виплата пенсії компетентною установою Договірної Сторони попереднього  проживання, але не більш ніж за шість місяців до місяця звернення за пенсією.

Про зарахування при призначенні пенсії відповідно до українського законодавства страхового стажу, набутого в Італії
Я працював на території Італії понад 10 років, чи зарахують мені цей стаж при призначені пенсії в Україні?
Пенсійний фонд України керується у своїй роботі Законом України від 09.07.03 № 1058 "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та міжнародними договорами з пенсійного забезпечення, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
На даний час Угоди між Україною та Італійською Республікою про співробітництво в галузі соціального (пенсійного) забезпечення, яка б регулювала питання пенсійного забезпечення громадян України, які працювали в Італії не укладено. Тому Пенсійний фонд України не має законних підстав враховувати періоди роботи на території Італії до українського стажу та звертатися до відповідних органів Італійської Республіки щодо призначення пенсій за страховий стаж, набутий на її території.

Про здійснення виплати пенсій пенсіонерам Словаччини, які проживають на території України
Як виплачуються пенсії пенсіонерам Словаччини, які проживають на території України?
Центральний орган соціального страхування Словацької Республіки  здійснює переказ призначених за законодавством Словаччини пенсій особам, які проживають на території України, на їх особистий валютний рахунок в банку України.

Про зарахування стажу роботи в Литовській Республіці при призначенні пенсії в Україні
Чи буде враховуватися стаж роботи в Литовській Республіці при призначенні пенсії в Україні?
Згідно з Договором між Україною та Литовською Республікою про соціальне забезпечення, підписаним 23.04.2001 року, при призначенні пенсії в Україні враховується страховий стаж, набутий на території Литовської Республіки до 1 січня 1992 року. 
За період страхового стажу на території Литви з 01 січня 1992 року пенсія призначається за законодавством Литовської Республіки її компетентними органами.

Про здійснення виплати пенсій литовським пенсіонерам, які проживають на території України
Яким чином здійснюється виплата пенсії литовським пенсіонерам, які проживають на території України?
Відповідно до  Договору між Україною та Литовською Республікою про соціальне забезпечення від 23.04.2001 року та Технічної угоди між Пенсійним фондом України та Службою закордонних виплат Управління фонду державного соціального страхування Литовської Республіки про порядок призначення, переказу та виплати пенсій, підписаної 19.01.2010, пенсії литовським пенсіонерам, які проживають в Україні,  виплачуються органами Пенсійного фонду України за поточний квартал на підставі платіжних відомостей, надісланих Литовською стороною. Виплата пенсій здійснюється у національній валюті України - гривні.

Про пенсійне забезпечення громадян України та Литви
Яким чином здійснюється виплата пенсій литовським пенсіонерам, які переїхали на постійне проживання до України?
Питання пенсійного забезпечення осіб, які проживають (працюють) на території України та Литви, врегульовано положеннями Договору між Україною та Литовською Республікою про соціальне забезпечення, підписаного 23.04.2001 (надалі-Договір), та Технічною Угодою між Пенсійним фондом України та Службою закордонних виплат Управління фонду державного соціального страхування Литовської Республіки про порядок призначення, переказу та виплати пенсій, підписаною 19.01.2010 (надалі – Технічна угода).
Відповідно до статті 7 Технічної угоди, пенсії виплачуються Стороною держави проживання одержувача пенсії за поточний квартал на підставі платіжних відомостей, які Сторони складають щокварталу. 
Отже, при переїзді литовського пенсіонера на постійне проживання в Україну, його пенсія буде виплачуватись щоквартально Пенсійним фондом України  у гривнях на підставі відомостей, надісланих Службою закордонних виплат Управління фонду державного соціального страхування Литовської Республіки.

Чи виплачується пенсія пенсіонерам, які переїжджають на проживання до Латвійської Республіки?
Відповідно до Договору між Україною і Латвійською Республікою про співробітництво в галузі соціального забезпечення та статті 3 Угоди між Міністерством праці та соціальної політики України і Міністерством добробуту Латвійської Республіки про порядок застосування цього Договору у випадку переїзду пенсіонера чи особи, що отримує пенсію, з території однієї Сторони для проживання на територію іншої Сторони після набуття чинності Договору (після 11.06.1999 р.) пенсію продовжує виплачувати Сторона місця призначення пенсії.

Про виплату недоодержаної суми пенсії та допомоги на поховання
Чи передбачена виплата недоодержаної суми пенсії та допомоги на поховання у зв’язку зі смертю пенсіонера, якому Російська Федерація переказувала частину пенсії за роботу на Крайній Півночі та місцевостях, прирівняних до неї?
Стаття 5 Угоди про порядок переведення і виплати пенсій відповідно до Тимчасової Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі, у галузі пенсійного забезпечення, передбачає здійснення виплати недоодержаних у зв’язку зі смертю пенсіонера сум пенсії Пенсійним фондом Російської Федерації на підставах і в розмірах, передбачених законодавством Російської Федерації. 
Виплату допомоги на поховання пенсіонера Угодою не передбачено.
тут
Читайте: 
Міжнародні договори України з питань праці, зайнятості...(перелік)
Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 10.03.09 N 2585/0/14-09/18/1 "Щодо чинних договорів в сфері соціального захисту"