77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Стосовно оновлених податкових декларацій платника єдиного податку

Міністерством фінансів України 02 лютого 2022 року оприлюднено проект наказу "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578".
Наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578, зареєстровано у Міністерстві юстиції України 07 липня 2015 року за № 799/27244 (у редакції відповідного наказу від 09.12. 20 № 752) затверджено:
- форму податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця;
- форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи  (юридичної особи);
- форму податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.
Проектом наказу пропонується:
1) у новій редакції викласти:
- декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця;
- декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи);
- декларацію платника єдиного податку четвертої групи;
2) доповнити податкові декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) та платника єдиного податку четвертої групи додатком з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. 

Відповідно до підпункту 14.1.114-2 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (надалі – ПКУ) мінімальне податкове зобов’язання - мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до цього Кодексу. Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі - підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням.
Розраховуватися мінімальне податкове зобов’язання буде, починаючи з 01 січня 2022 року, щодо земельних ділянок.

У пояснювальній записці до проекту наказу зазначено, що Законом України від 30.11.21 № 1914 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" главу 1 розділу ХІV ПКУ доповнено статтею  297-1 щодо визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників єдиного податку.
Згідно з пунктом 297-1.1 статті 297-1 ПКУ платники єдиного податку – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.
На сьогодні суб’єкти господарювання – платники єдиного податку, на яких поширюються вищезазначені вимоги, не мають можливості реалізувати обов’язки щодо звітування, застосовуючи форму звітного документа, оскільки Наказом №578 не передбачалося звітування з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання.

Якщо наказ буде затверджено, то він набере чинності з дня офіційного опублікування.
Відповідно до пункту 46.6 статті 46 ПКУ нові форми декларацій набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Тобто, якщо набрання чинності відбудеться у І кварталі 2022 року, то оновлені форми декларацій для фізичних осіб та юридичних осіб-"єдинників" ІІІ груп слід буде подавати за періоди, починаючи з ІІ кварталу 2022 року, а для фізичних осіб-"єдинників" ІІ групи та для платників IV групи вперше звітувати за 2023 рік.