77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Щодо поширення КЗпП України на військовослужбовців

Департаментом заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України надано роз'яснення (лист  від 24.07.13  № 774/13/84-13) щодо:

1. Поширення Кодексу законів про працю України на військовослужбовців.

Відповідно до Закону України від 25.03.92 № 2232 "Про військовий обов'язок і військову службу" військовослужбовці — це громадяни України, які проходять військову службу у складі Збройних Сил України та інших військових формувань.

При цьому згідно зі статтею 2 зазначеного  вище закону військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров'я і віком громадян України, пов'язаній із захистом Вітчизни.

Стаття 3 Кодексу законів про працю України визначає, що законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.
Військовослужбовці не перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання, а проходять службу. Порядок проходження служби у складі Збройних Сил України та інших військових формуваннях урегульовано спеціальними нормативно-правовими актами, які покладають на осіб, котрі перебувають на такій службі, додаткові обов'язки та відповідальність.

Ураховуючи наведене можливо зробити висновок, що Кодекс законів про працю України на військовослужбовців, які проходять службу у військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, не поширюється.

2. Встановлення військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей віком до 14 років, гнучкого режиму робочого часу.

Порядок проходження служби у складі Збройних Сил України та інших військових формуваннях урегульовано спеціальними нормативно-правовими актами, які покладають на осіб, котрі перебувають на такій службі, додаткові обов'язки і відповідальність. Крім цього, до військовослужбовців у випадках, передбачених Конституцією України, у законодавчому порядку запроваджено певні обмеження окремих конституційних прав і свобод.

Водночас частиною п'ятою статті 11 Закону України від 20.12.91 № 2011 "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"  визначено, що військовослужбовці-жінки користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства. Ці пільги поширюються на батьків з числа військовослужбовців, які виховують дітей без матері (у разі її смерті, позбавлення батьківських прав, на час перебування у лікувальному закладі охорони здоров'я та в інших випадках відсутності материнського піклування про дітей). 

Можливість запровадження гнучкого режиму робочого часу зумовлено нормами статті 13 Кодексу законів про працю України та статті 7 Закону України від 01.07.93 № 3356 "Про колективні договори і угоди", згідно з якими питання режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку є змістом колективного договору.

Гнучкий режим робочого часу - це така форма організації праці, за якою для деяких категорій працівників, для працівників окремих підприємств або їх структурних підрозділів, встановлюється режим праці з саморегулюванням часу початку, закінчення та тривалості робочого часу впродовж робочого дня (наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 04.10.06 № 359 " Про затвердження Методичних рекомендацій щодо встановлення гнучкого режиму робочого часу"). 

З огляду на те, що Кодекс законів про працю України на військовослужбовців, які проходять службу у військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, не поширюється, то і гнучкий режим робочого часу військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей віком до 14 років, не може встановлюватися.