77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Стосовно проходження обов’язкових психіатричних і наркологічних оглядів

Керівникам організацій, установ, підприємств, незалежно від форми власності (надалі -  суб’єкт господарювання) в діяльності треба  дотримуватися вимог законодавства стосовно проходження обов’язкових психіатричних оглядів працівників, а також ураховувати види діяльності, на які поширюються обов'язкові  проходження психіатричної медичної комісії. Тобто, з метою встановлення придатності до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров'я особа має пройти обов'язковий попередній (перед початком діяльності) та періодичний (у процесі діяльностіпсихіатричний огляд
Порядок проведення обов'язкових попередніх та періодичних оглядів і Перелік медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих (надалі - перелік), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2000 № 1465 (із наступними змінами, внесеними відповідно до постанов Кабміну від 25.05.06 № 726, від 26.06.07 № 859, від 10.10.12 № 924).
Обов'язковий попередній психіатричний огляд проводиться перед початком діяльності (влаштуванням на роботу), а обов'язковий періодичний - у процесі діяльності. Періодичність проведення цих психіатричних оглядів визначається переліком
Зазначені психіатричні огляди проводяться лікарем-психіатром у державних та комунальних психіатричних закладах, закладах охорони здоров'я, що мають у своєму складі спеціалізовані психоневрологічні центри, відділення, кабінети (надалі - психоневрологічні заклади), за місцем постійного проживання громадянина.
Працівники МВС, СБУ, Міноборони, співробітники Служби зовнішньої розвідки та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, та особи рядового і начальницького складу Держспецзв'язку проходять обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди у відповідних відомчих лікувально-профілактичних закладах. 
Такі огляди проводяться за програмою, яка передбачає обов'язкове та, у разі потреби, додаткове обстеження. Обсяги обов'язкового обстеження встановлюються МОЗ.
Особа може бути визнана тимчасово (на строк до 5 років) або постійно непридатною внаслідок психічного розладу до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для неї  або оточуючих. Таке рішення приймається відповідною лікарською комісією за участю лікаря-психіатра на підставі оцінки стану психічного здоров'я особи відповідно до переліку медичних психіатричних протипоказань і може бути оскаржене до судовому порядку.
Після проведення психіатричних оглядів особі видається Довідка, в якій зазначається наявність чи відсутність у неї психіатричних протипоказань для виконання окремих видів діяльності. Строк дії довідки встановлюється відповідно до періодичності психіатричних оглядів. 

Відповідно до Закону України від 22.02.2000 № 1489 "Про психіатричну  допомогу" Міністерством охорони здоров'я України наказом від 17.01.02 № 12, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 01 лютого 2002 року за № 94/6382, затверджені Інструкція про проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів і відповідна Медична довідка - звітність (форма N 122-2/о).

Одночасно суб’єктам господарювання необхідно звернути увагу, що обов’язковими  є також проведення первинного і періодичного профілактичного наркологічного огляду громадян з метою виявлення хворих на алкоголізм, наркоманію та токсикоманію, а також визначення наявності чи відсутності наркологічних протипоказань до виконання функціональних обов'язків і провадження окремих видів діяльності. 
Перелік професій та видів діяльності, для яких є обов'язковим первинний і періодичний профілактичний наркологічний огляд  та Порядок проведення обов'язкового профілактичного наркологічного огляду громадян, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 06.11.97 № 1238 (із наступними змінами, внесеними відповідно до постанов Кабміну  від 25.08.98 N 1336, від 21.09.98 N 1475, від 25.05.06 N  726, від 29.11.06 N 1658, від 26.06.07 N  859, від 16.06.10 N 459).