77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Щодо режиму роботи суб’єктів господарювання сфери обслуговування

Відповідно до статті 50 Кодексу законів про працю України нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Проте,підприємства і організації при укладенні колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж передбачено в частині першій цієї статті.
Загальні  умови провадження  торговельної  діяльності суб'єктами торгівлі,  закладами ресторанного господарства тощо визначені  Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.06 833 (із наступними змінами, внесеними на підставі відповідних постанов) (надаліПостанова 833).
Абзацом  першим пункту 13 зазначеної вище постанови ( в редакції постанови Кабміну від 29.06.11 706) встановлено, що режим   роботи   торговельного   об'єкта   та   закладу ресторанного  господарства,  що належать до комунальної власності, встановлюється  органами  місцевого  самоврядування  відповідно до законодавства.

Повноваження органів місцевого самоврядування в галузі житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв'язку визначаються нормами Закону України від 21.05.97 280 "Про місцеве самоврядування в Україні" (із наступними змінами, внесеними на підставі відповідних законів) (надаліЗакон 280). Відповідно до статті 30 цього закону повноваження щодо режиму роботи субєктів господарювання сфери обслуговування делеговані органам  місцевого  самоврядування. 
На підставі норм підпункту 4 пункту "б" статті 30 цього закону органи  місцевого  самоврядування встановлюють за погодженням з власниками зручного для населення режиму роботи розташованих на відповідній території підприємств, установ та організацій сфери обслуговування незалежно від форм власності.
Ураховуючи те, що закон має юридичну силу вище ніж підзаконний акт, робимо висновок: положення Постанови 833 щодо встановлення режиму роботи субєктів господарювання сфери обслуговування не узгоджуються з нормами Закону 280, якими  регулюється це питання. Оскільки,  органи  місцевого  самоврядування при встановленні зручного для населення режиму роботи розташованих на відповідній території субєктів господарювання сфери обслуговування (незалежно від форм власності) мають погоджувати порушене питання з їхніми власниками, а не навпаки.
Таким чином, режим роботи (робочий час) субєкти господарювання сфери обслуговування встановлюють самостійно, а за необхідності орган місцевого самоврядування може звернутися до субєкта, розташованого на відповідній території (незалежно від форм власності), з метою погодження більш зручних для населення режимів роботи з обовязковим дотриманням останнім особливостей вимог чинних нормативно-правових актів у сфері обслуговування.