77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Проект змін до Порядку нарахування допомоги при народженні дитини

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону (реєстр. № 1432 від 11.12.14"Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" (щодо зміни розміру та порядку нарахування допомоги при народженні дитини)". 
Існуючий порядок призначення допомоги по народженню дитини, з урахуванням прожиткового мінімуму на момент народження дитини та розтягування виплат цієї фіксованої суми на період до 6 років не може забезпечити довгострокову підтримку молодих родин через те, що кожна наступна виплата допомоги буде знецінюватись через зростання цін, а купівельна спроможність молодих родин знижуватиметься.
Офіційно встановлений рівень прожиткового мінімуму вже зараз не відповідає реальному стану речей та не здатен забезпечити елементарних потреб дитини. За існуючої динаміки зростання цін, через кілька років щомісячні витрати на дитину можуть зрости щонайменше втричі, при цьому розмір виплат призначеної допомоги залишиться незмінним.
Отже, ефективність державної допомоги, яка при існуючому порядку виплачується у фіксованій сумі, призначеній на момент народження дитини та не враховує інфляційні процеси, щомісячно знижується, тому не може виконувати функцію довготривалого соціального захисту молодих родин.
Для вирішення існуючої проблеми, законопроектом пропонується статтю 12 Закону України від 21.11.92 № 2811 "Про державну допомогу сім’ям з дітьми"  викласти в новій редакції, якою передбачається збільшення загального розміру допомоги при народженні дитини та принципів нарахування допомоги, з урахуванням зміни розміру прожиткового мінімуму протягом всього періоду здійснення виплат державної допомоги по народженню дитини.
Так, допомогу при народженні дитини пропонується нараховувати в розмірах прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, та виплачувати виходячи з розміру прожиткового мінімуму встановленого на момент здійснення виплат допомоги.
Допомога при народженні дитини надаватиметься у такому розмірі:
  • на першу дитину — 34 розміри прожиткового мінімуму;
  • на другу дитину — 63 розміри прожиткового мінімуму;
  • на третю та кожну наступну дитину — 128 розмірів прожиткового мінімуму.
Виплата допомоги здійснюватиметься одноразово:
  • при народженні першої дитини — у розмірі 10 прожиткових мінімумів;
  • при народженні другої дитини — у розмірі 15 прожиткових мінімумів;
  • при народженні третьої та наступної дитини — у розмірі 20 прожиткових мінімумів.
Решта допомоги виплачуватиметься:
  • на першу дитину протягом наступних 24 місяців;
  • на другу дитину — протягом 48 місяців;
  • на третю і кожну наступну дитину — протягом 72 місяців.
Виплата допомоги здійснюватиметься щомісячно в таких розмірах:
  • на першу та другу дитину — в розмірі 100 % прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановленого на момент здійснення виплати;
  • на третю та наступну дитину в розмірі 150 % прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановленого на момент здійснення виплати.