77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Щорічна додаткова відпустка прибиральникам службових приміщень

Прибиральники службових приміщень, зайняті прибиранням загальних убиралень та санвузлів, мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів відповідно до позиції 60 розділу XXII ("Загальні професії за всіма галузями господарства") Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (надалі - Список), - 
додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від17.11.97 N 1290 "Списки виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці" (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.03 N 679).
Статтею 8 Закону України від 15.11.96 N 504 "Про відпустки" встановлено, що конкретна тривалість відпусток за особливий характер праці встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Тобто, у даному випадку, роботою з особливим характером праці є прибирання загальних убиралень та санвузлів.
Відповідно до Порядку застосування Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 N 16, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 січня 1998 року за N 57/2497 (із змінами, внесеними згідно з наказом Мінпраці від 04.06.03 N 150, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18 червня 2003 року за N 496/7817), щорічна додаткова відпустка  надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. 
У розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах із шкідливими і важкими умовами праці не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, цехів, професій і посад. 
У тих випадках, коли працівники працювали в різних виробництвах, цехах, за професіями та на посадах, за роботу в яких надається додаткова відпустка різної тривалості, підрахунок часу роботи провадиться окремо по кожному виду робіт, професій та посад. Облік часу, відпрацьованого по кожному виду робіт, здійснюється роботодавцем.
З наведеного вище випливає наступне: якщо працівник зайнятий в умовах, передбачених Списком, менше половини робочого часу, щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, - йому не надається.