77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Військова служба: страховий стаж для розрахунку лікарняних і призначення пенсії


Відповідно до статті 2 Закону України від 25.03.92 № 2232 "Про військовий обов’язок і військову службу"  встановлено, зокрема, такі види військової служби:
- строкова військова служба;
- військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період;
- військова служба за контрактом.
Залежно від того, про який вид військової служби йдеться, й слід розглядати порядок зарахування строку перебування на військовій службі до страхового стажу.
Розглянемо зарахування страхового стажу для військовослужбовців, які перебувають на строковій службі, та військовослужбовців за призовом під час мобілізації.

При цьому слід враховувати, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.04.14 № 111 "Питання грошового забезпечення військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період" починаючи з 18 березня 2014 року військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, грошове забезпечення виплачується в порядку та розмірах, встановлених для осіб офіцерського складу, осіб рядового сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом. Тобто й сплата страхових внесків з такого грошового забезпечення для мобілізованих осіб здійснюється аналогічно, як для військовослужбовців за контрактом.
Щодо включення строку перебування на військовій службі до страхового стажу для розрахунку лікарняних та для призначення пенсії, безпосередньо залежить від таких обставин:
- чи сплачувався за військовослужбовця єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і в якому розмірі;
- чи підлягав сплачений єдиний внесок розподілу на відповідні види соціального страхування — загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
Для наочності, інформацію щодо розміру та розподілу страхового внеску за видами страхування — для військовослужбовців строкової служби та військовослужбовців за призовом під час мобілізації, наведемо у вигляді таблиці:



Розмір страхового внеску - 
"Про збір та облік єдиного внеску  на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"
Розподіл страхового внеску за видами страхування - відповідно до 
Пропорцій розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування 
Військовослужбовці строкової служби 
33,2%
абзац другий частини шостій
статті 8 
• загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття -

3,1997 відсотка;
• загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності -
4,6243 відсотка;
• загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, -
3,886 відсотка;
• загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи) -
88,29 відсотка 
Військовослужбовці за призовом під час мобілізації(так само, як і військовослужбовці за контрактом)
34,7%
абзац перший частини шостій
статті 8
• загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття -

2,7488 відсотка;
• загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи) -
97,2512 відсотка 

Отже, за умови сплати страхових внесків у передбаченому розмірі:

1. Строк перебування на військовій службі - військовослужбовців за призовом під час мобілізації - зараховується до страхового стажу для призначення пенсії, але не зараховується до страхового стажу для розрахунку лікарняних;

2. Строк перебування на військовій службі - строкова військова служба - зараховується до страхового стажу для призначення пенсії та  розрахунку лікарняних.
Сергій Лисиця, Тетяна Старцева
ЛІГА:ЗАКОН