77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

З питання виконання обов'язків голови споживчого товариства

Міністерством соціальної політики України надано роз’яснення (лист від 02.03.15 № 228/13/84-15щодо виконання обов'язків голови та членів споживчого товариства на безоплатній основі.
Відповідно до статті 21 Закону України від 24.03.95 № 108 "Про оплату праці" працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.
Статтею 111 Господарського кодексу України визначено, що споживче товариство є юридичною особою і діє на основі статуту, а правові засади організації та діяльності споживчої кооперації визначаються законом.
Відповідно до частини другої статті 5 Закону України від 10.04.92 № 2265 "Про споживчу кооперацію" (надалі - Закон № 2265) основним документом, що регулює діяльність споживчого товариства, є Статут. У ньому визначаються порядок вступу до товариства і виходу з нього, права та обов'язки членів товариства, його органи управління, контролю та їх компетенція, порядок утворення майна товариства і розподілу прибутку, умови реорганізації і ліквідації товариства та інші положення, що не суперечать законодавчим актам України.
У статутному документі можуть бути передбачені інші положення, що стосуються особливостей створення і діяльності об'єднання громадян.
Стосовно питання винагороди за виконання функціональних обов'язків голови та членів споживчого товариства, то вони також мають бути визначені у Статуті або іншому документі, затвердженому, в установленому порядку, вищим органом управління товариства.
Так,  статтею 7 Закону № 2265 визначено, що вищим органом управління споживчого товариства є загальні збори його членів, які приймають статут, визначають розміри вступного і обов'язкового пайового внеску, обирають керівні та контрольні органи товариства, а також вирішують інші питання, пов'язані з його діяльністю. При цьому, голова та члени правління, а також інші члени організації можуть виконувати свої обов'язки на громадських засадах (на безоплатній основі).