77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Готується особливий порядок проведення індексації грошових доходів


Кабінетом Міністрів України розроблено проект постанови "Про особливий порядок проведення індексації грошових доходів населення у 2015 році" та винесено на розгляд Урядового комітету з питань економічного розвитку та євроінтеграції, у ході якого зазначено, що у зв’язку із зменшенням соціальних видатків у  Держбюджеті - 2015 потрібно економити.
У чому полягають зміни до нормативно-правової бази?
Якщо наразі, відповідно до чинного законодавства, право на індексацію  зарплати через інфляцію мають всі працюючи громадяни, то, починаючи з 1 січня 2015 року, індексація буде здійснюватись лише у випадку, якщо дохід працівника не перевищує три розміри прожиткового мінімуму (на сьогодні прожитковий мінімум – 1218 грн.). При цьому, грошовий дохід громадянина разом із сумами індексації не повинен перевищувати трьох розмірів відповідного прожиткового мінімуму.
Окрім цього, проектом постанови пропонується суму індексації, що склалася станом на грудень 2014 року, зафіксувати та виплачувати її у такому ж розмірі до моменту підвищення грошового доходу. Індексацію грошових доходів населення пропонується проводити у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування на відповідний рік. Тож у результаті - обмежили проведення індексації працівникам бюджетної сфери лише фінансовими можливостями відповідних бюджетів.
Федерація професійних спілок України, коментуючи цей факт зазначає, що на сьогодні індексація зарплат проводиться не на весь розмір доходу, а лише на частину, яка дорівнює розміру прожиткового мінімуму, але така норма діє для всіх без виключення громадян. Відтепер працівників хочуть поділити – на тих, хто матиме право на індексацію своїх доходів і тих, хто буде цього позбавлений.тут