77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Інспектор з праці буде проводити оцінку якості проведення атестації робочих місць

На офіційному сайті Державну службу України з питань праці оприлюднено проект наказу Міністерства соціальної політики України "Про затвердження Порядку здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці та правильністю застосування списків на пільгове пенсійне забезпечення" (надалі – проект наказу).
Проект наказу розроблений відповідно до статті 33 Закону України від 14.10.92 № 2694 "Про охорону праці", статті 13 Закону України від 05.11.91 № 1788 "Про пенсійне забезпечення", Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.15 № 96.
Метою проекту акта є визначення процедури здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах, установах та в організаціях незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання, і у фізичних осіб, які використовують найману працю (надалі – роботодавці), а також за правильністю застосування роботодавцями списків на пільгове пенсійне забезпечення та встановлення єдиних вимог до організації вищезгаданого контролю.
При проведенні перевірки інспектор праці має право:
• відвідувати робочі місця, на яких проведена атестація;
• ознайомлюватись з документами, що стосуються атестації та правильності застосування Списків, з метою перевірки їхньої відповідності нормам законодавства та в разі необхідності отримувати завірені роботодавцем копії або витяги;
• ставити запитання, що стосуються предмету перевірки, отримувати із зазначених питань пояснення;
• на виділення роботодавцем робочого місця.
Вимога інспектора праці про надання роботодавцем для ознайомлення документів та/або їх копій чи витягів з документів, пояснень, доступу до приміщень, організації робочого місця подається у письмовій формі. Внесена в межах повноважень письмова вимога інспектора праці  є обов’язковою для виконання роботодавцем.
Для оцінки якості проведення атестації робочих місць за умовами праці інспектор праці перевіряє відповідність її проведення до вимог законодавства, чинного на момент проведення атестації.
Пояснювальна записка 
Порядок здійснення контролю за якістю 
Наказ