77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Міжгалузеві норми чисельності працівників юридичної служби

Міжгалузеві норми чисельності працівників юридичної служби (надалi — Норми чисельності) затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 11.05.04 № 108 і призначенi для практичного використання у процесi нормування праціi, розрахунку нормативної чисельностіi працюючих юридичної служби.
У збiрнику наведено норми часу на виконання робiт, якi передбачаються документами щодо правового забезпечення пiпідприємства, організації, установи (надалі - підприємство). Норми часу встановлено на виконання робiт одним виконавцем або групою виконавцiв, наведено в годинах та оформлено, як нормативнi карти.
В основу розроблення Норм чисельностi покладено: результати вивчення органiзацiйно-технiчних умов i трудових процесiв, квалiфiкацiйного та чисельного складу працiвникiв пiдроздiлiв юридичної служби; науково-технiчнi матерiали; чиннi збiрники норм часу, нормативiв чисельностi щодо виконання правових питань; законодавчi та нормативнi акти, стандарти та типовi положення; данi оперативного облiку та звiтностi, а також чинні нормативно-правові акти, зокрема,  Загальне положення про юридичну службу мiнiстерства, iншого центрального органу державної виконавчої влади, державного пiдприємства, установи, органiзацiї (постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.08.95 № 690), Методика розрахунку чисельностi окремих категорiй працiвникiв на основi норм з працi (наказ Мiністерства працi та соціальної політики України вiд 04.09.2000 № 222).
Норми часу: розроблено на всi види робiт, що виконуються працiвниками юридичної служби. Одиницi вимiру обсягу наведено в нормативних картах (один план, одна претензiя тощо); враховують час на пiдготовчо-завершувальнi роботи, обслуговування робочого мiсця, вiдпочинок, включаючи фiзкультурнi паузи i особистi потреби. Вiн становить 10 вiдсоткiв вiд оперативного часу; розраховано на виконання роботи з належною якiстю. Виправлення помилок, якi допустив виконавець, проводиться за рахунок основної норми часу.
Норми чисельностi розроблено залежно вiд трудомiсткостi виконуваних робiт та розраховано залежно вiд факторiв, що мають найбiльший вплив на їх величину.