77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Віра та облікова картка платника податків

Як прийняти на роботу віруючу людину, яка через релігійні переконання відмовилась від отримання ідентифікаційного коду?
Усі фізичні особи - платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру у порядку, визначеному Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України  від 10.12.13 № 779зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2013 року за № 2211/24743 (надалі - Положення), та отримують реєстраційний номер облікової картки платника податків.
Слід відмітити, у чинних нормативно-правових актах відсутнє поняття "ідентифікаційний код". Починаючи з 1996 року і до прийняття у 2011 році Податкового кодексу України фізичні особи отримували ідентифікаційні номери, як того вимагав Закон України від 22.12.94 №320 "Про Державний реєстр фізичних осіб - платників податків та інших обов’язкових платежів".
Облік осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім'ям, по батькові та серією і номером паспорта громадянина України без використання реєстраційного номера облікової картки платника податків. Неплатник ІПН (індивідуальний податковий номер - номер особи, який дозволяє ідентифікувати її для цілей оподаткуванняповинен повідомити контролюючи органи про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта (абзац другій пункту 1 розділу ІІ Положення).
Відмова від ідентифікаційного коду має бути засвідчена відповідною відміткою у паспорті. Прийняття на роботу особи, яка через свої релігійні переконання відмовилася від ІПН, здійснюється на загальних підставах.
До облікових документів, зокрема, особової картки працівника (типова форма № П-2, затверджена наказом Державного комітету статистики України та Міністерства оборони України від 25.12.09 № 495/656) замість десятизначного номера облікової картки платника податків вносяться серія та номер паспорту.