77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Види інструктажів з питань охорони праці

Закон України від 14.10.92 № 2694 "Про охорону праці" та інші чинні нормативно-правові акти передбачають, що працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи мають проходити інструктажі з охорони праці, які поділяються на види за характером і часом проведення 
Відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.05 № 15 (надалі – Положення № 15), працівники під час прийняття на роботу та періодично в процесі діяльності мають проходити на підприємстві, в організації, установі (надалі – підприємство) інструктажі з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.
За характером і часом проведення розрізняють вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий інструктажі.
Вступний інструктаж
Цей вид інструктажу з охорони праці на підприємстві проводять:

- усім працівникам, яких беруть на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;
- працівникам інших організацій, які прибули на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства;
- учням та студентам, які проходитимуть на підприємстві трудове або професійне навчання;
- учасникам екскурсії на підприємство.
Вступний інструктаж проводить спеціаліст служби охорони праці або інший фахівець відповідно до розпорядчого документа (наказу, розпорядження) підприємства, в кабінеті охорони праці або спеціально обладнаному приміщенні. Роботодавець має в установленому порядку затвердити програму та тривалість інструктажу.
Запис про проведення робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці, а також у наказі про прийняття працівника на роботу (приклад див нижче).

Первинний інструктаж
Цей вид інструктажу з питань охорони праці проводять безпосередньо на робочому місці до початку виконання працівником посадових обов'язків, його можна проводити індивідуально або з групою осіб одного фаху. Первинний інструктаж мають провести новоприйнятим працівникам, а також тим, яких перевели з іншого структурного підрозділу підприємства; які виконуватимуть нову роботу; відрядженим працівником іншого підприємства.
Крім того, первинний інструктаж проводять з учнями, курсантами, слухачами та студентами навчальних закладів:
- до початку трудового або професійного навчання;
- перед виконанням кожного навчального завдання, пов'язаного з використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів тощо.

Повторний інструктаж
Проводиться за питаннями первинного, на робочому місці індивідуально з окремим працівником або групою працівників, які виконують однотипні роботи.
Строки проведення повторного інструктажу встановлюються НПАОП (нормативно-правовими актами з питань охорони праціабо роботодавцем з урахуванням конкретних умов праці, проте не рідше:
- одного разу на три місяці - для робіт з підвищеною небезпекою;
- одного разу на шість місяців - для інших робіт.
Деякі працівники можуть бути звільненні від проходження повторного інструктажу. Перелік таких професій та посад роботодавець повинен затвердити наказом підприємства з основної діяльності.

Позаплановий інструктаж
Цей вид інструктажу з охорони праці проводять у тому разі, якщо на підприємстві: 
1) введено в дію нові або переглянуті НПАОП, внесено зміни до них;
2) змінено технологічний процес, замінено або модернізовано устаткування, прилади, інструменти, вихідну сировину, матеріали тощо;
3) працівниками порушено вимоги НПАОП, й це призвело до травм, аварій, пожеж тощо;
4) у разі перерви понад 30 календарних днів у роботі виконавця робіт підвищеної небезпеки та понад 60 днів - у роботі виконавця інших робіт.
Позаплановий інструктаж під час трудового та професійного навчання учнів, студентів, курсантів та інших слухачів проводять у разі порушення ними вимог НПАОП, що може призвести або призвело до травм, аварій, пожеж тощо.
Проводиться на робочому місці або в кабінеті охорони праці; індивідуально з окремим працівником або з групою працівників одного фаху.

Цільовий інструктаж
Проводять у разі ліквідації аварії або стихійного лиха та проведення робіт, на які потрібен наряд-допуск, наказ або розпорядження. Саме від виду робіт і залежить обсяг та зміст цільового інструктажу. Його дозволено проводити індивідуально з окремим працівником або з групою працівників.
У разі виконання робіт, що потребують оформлення наряду-допуску, цільовий інструктаж потрібно реєструвати в наряді-допуску, а в журналі реєстрації інструктажів - не обов'язково.

Спільні особливості проведення усіх видів інструктажів з охорони праці на підприємстві (крім вступного):
1. Проводить безпосередній керівник робіт (начальник структурного підрозділу, майстер) або фізична особа, яка використовує найману працю.
2. Після проведення передбачена перевірка знань у формі усного опитування або за допомогою технічних засобів, а також перевірка набутих навичок безпечних методів праці.
3. Вноситься запис до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці.

Запис про проведення вступного інструктажу в наказі про прийняття на роботу
Відповідно до пункту 4 статті 29 Кодексу законів про працю України роботодавець має проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони до початку роботи за укладеним трудовим договором.
Порядок навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників у процесі трудової діяльності, а також порядок документального оформлення цих дій встановлюється Положенням № 15.
Так, в абзаці четвертому пункту 6.3 Положення № 15 зазначено, що запис про проведення вступного інструктажу з охорони праці потрібно вносити до журналу реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці, а також робити відмітку у наказі про прийняття працівника на роботу. Журнал зберігає служба охорони праці або працівник, відповідальний за проведення вступного інструктажу. Зразок оформлення журналу можна знайти у додатку 5 до Положення № 15.
Слід зазначити, що ні Положення № 15, ні типова форма № П-1 "Наказ (розпорядження) про прийняття на боту", затверджена наказом Державного комітету статистики України від 05.12.08 № 489 "Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці", не містять норми щодо внесення запису про проведення вступного інструктажу з охорони праці до наказу про прийняття працівника на роботу.
Звідси випливає, що підприємство має самостійно врегулювати це питання у локальному Положенні про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.
Спеціаліст служби охорони праці або інша особа, що відповідає за проведення вступного інструктажу, має внести відповідний запис на зворотному боці наказу про прийняття на роботу, оформленому на бланку типової форми № П-1. Запис можна внести просто від руки, наприклад:
"00____2016. Вступний інструктаж з питань охорони праці проведено.
Інженер з охорони праці       підпис    ПіБ"

Або у такому вигляді:
"Відмітка про проходження вступного інструктажу з питань охорони праці
______________________________________________________
(ініціали, прізвище працівника, який пройшов вступний інструктаж)
Дата проведення вступного інструктажу - "00"___2016
Номер запису в Журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці - 000
Особа, відповідальна за проведення вступного інструктажу з питань охорони праці
_______________________________________________________
Посада, ПіБ, Підпис"

Так само можна оформити відмітку про проходження вступного інструктажу з охорони праці, якщо наказ про прийняття на роботу підготовлено за формою, відмінною від типової. У такому разі запис можна зробити як на зворотному боці наказу, так і на лицьовому, якщо є вільне місце, нижче реквізитів "Підпис" та "Відмітка про ознайомлення з наказом".