77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Щодо контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці

Інспектори з праці перевірятимуть і відповідність виконуваних робіт - обов'язкам за кваліфікаційними характеристиками.  
Державна служба України з питань праці оприлюднила проект наказу Міністерства соціальної політики України "Про затвердження Порядку здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці та правильністю застосування списків на пільгове пенсійне забезпечення" (надалі - проект Порядок), розроблений відповідно до статті 33 Закону України від від 14.10.92 № 2694 "Про охорону праці” та статті 13 Закону України від 05.11.91 № 1788 "Про пенсійне забезпечення”.
Цей Порядок визначає процедуру здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці (надалі – атестація) та правильністю застосування списків на пільгове пенсійне забезпечення (надалі - Списки), на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від їх форм власності, виду діяльності, господарювання, та у фізичних осіб, які використовують найману працю, (надалі - роботодавці).
Контроль здійснюється шляхом проведення перевірки стану дотримання законодавства про працю при проведенні атестації та правильності застосування роботодавцями Списків під час визначення права працівників, зайнятих на підземних роботах,  на  роботах  з шкідливими і важкими та особливо  шкідливими і особливо важкими умовами праці, на пенсію за віком на пільгових умовах (надалі – перевірка).
Перевірку проводять посадові особи Державної служби з питань праці (надалі – Держпраці) та її територіальних органів, які відповідно до своїх посадових обов’язків мають повноваження державного інспектора з питань праці (надалі – Інспектор).
Перед початком перевірки інспектор повинен буде пред'явити роботодавцю службове посвідчення та надати копію доручення на її проведення. 
Вимога інспектора про надання роботодавцем для ознайомлення документів та/або їх копій чи витягів з документів, доступу до приміщень  організації робочого місця подаватиметься у письмовій формі та буде обов’язковою для виконання роботодавцем.
Перевірка проводиться на підставі:
- звернень громадян, первинних організацій профспілок та місцевих органів виконавчої влади щодо порушення законодавства про працю при проведенні роботодавцями атестації та застосуванні роботодавцями Списків;
- запитів органів, що призначають та виплачують пенсії, щодо обґрунтованості підтвердження підприємствами права працівників, зайнятих на підземних роботах, на роботах із шкідливими і важкими та особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, на пенсію за віком на пільгових умовах;
- за заявою роботодавця щодо проведення перевірки;
- інших підстав, передбачених законом.
Строк проведення перевірки, залежно від обсягу роботи може тривати до тридцяти робочих днів.
Для оцінки стану дотримання законодавства про працю при проведенні атестації робочих місць Інспектор перевіряє відповідність її проведення до вимог законодавства про працю, чинного на момент проведення атестації. 
Для оцінки правильності застосування роботодавцями Списків Інспектор перевіряє:
- відповідність внесених записів про найменування професій і посад у документах кадрового обліку та трудових книжках працівників Класифікатору професій та Списків (чинних на момент проведення атестації); 
- наявність у переліку робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад усіх категорій працівників, яким за результатом атестації підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах;
- відповідність робіт виконуваних працівниками, яким за результатом атестації підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах, роботам, зазначеним у відповідних розділах довідників кваліфікаційних характеристик професій та посад працівників.
В останній день перевірки Інспектор складає висновок встановленого зразка (додаток 1 до Порядку), в якому формулюються прийняті ним рішення, а також у випадках виявлення порушень чинного законодавства про працю – обов’язковий до виконання припис про їх усунення (додаток 2 до Порядку). 
У тих випадках, коли виявлені порушення законодавства про працю стосуються необґрунтованого віднесення робочого місця до Списків, один примірник висновку надсилається до органу, що призначає та виплачує пенсію.
Результати перевірки можуть бути оскаржені роботодавцем до керівництва відповідного територіального органу Держпраці, а у разі не вирішення питання – до керівництва Держпраці або суду, протягом десяти робочих днів з дня, наступного за днем вручення йому висновку або припису.
Скарга розглядається протягом тридцяти календарних днів з дня її отримання, якщо інше не встановлено законом.
За результатами розгляду скарг керівництво Держпраці може прийняти рішення про скасування повністю або в окремій частині висновків або вимог приписів.
Подання у встановлений строк скарги призупиняє виконання припису до дати її розгляду.

*Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 № 442.
*Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Міністерства праці України від 01.09.92 № 41.