77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Про травматизм на виробництві

Відповідно до Закону України від від 14.10.1992 № 2694 "Про охорону праці" роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці та під час укладання трудового договору повинен проінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров'я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору. Працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров'я. До виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи.
Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.
Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля. Він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства за участю представника профспілки, членом якої він є, або уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці (якщо професійна спілка на підприємстві не створювалася), а також страхового експерта з охорони праці тощо.
Разом із цим, за повідомленням Державної служби України з питань праці,  у період з 12 по 18 вересня на підприємствах України: 
смертельно травмовано 19 осіб:
4 особи – на підприємстві Миколаївської області; 
3 особи – на підприємствах Рівненської області; 
по 2 особі – на підприємствах Дніпропетровської, Харківської, Херсонської та Хмельницької областей; 
по 1 особі – на підприємствах Волинської, Київської, Львівської та Черкаської областей. 
Випадки травмування сталися:
на підприємствах транспорту загинуло 7 осіб;
у соціально-культурній сфері – 6 осіб;
у житлово-комунальному господарстві та агропромисловому комплексі – по 2 особи;
у будівництві та машинобудуванні – по 1 особі.
З початку вересня на підприємствах України смертельно травмовано 37 осіб, за аналогічний період 2015 року загинуло 26 осіб (збільшення на 11 випадків або на 42%). 
За даними оперативного обліку, з початку року, на підприємствах України смертельно травмовано 282 особи, за аналогічний період 2015 року загинула 258 осіб (збільшення на 24 випадки або на 9 %).
З початку року по основних видах подій, які призвели до нещасних випадків:
Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та наїзду транспортного засобу загинуло 86 осіб (33% від загальної кількості загиблих);
При падінні потерпілого – 45 осіб (17%);
Внаслідок падіння, обрушення предметів, матеріалів, породи, ґрунту – 37 осіб (14%); 
Дія предметів та деталей, що рухаються – 33 особи (13%);
Ураження електричним струмом – 18 осіб (7%);
Дія шкідливих і токсичних речовин – 15 осіб (6%).