77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

За відсутність графіка відпусток на підприємстві слідує штраф

Відповідно до положень частин четвертої та п'ятої статті 79 Кодексу законів про працю України (надалі - КЗпП) і статті 10 Закону України від 15.11.96 № 504 "Про відпустки", черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або вповноваженим ним органом за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників.
Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або вповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за 2 тижні до встановленого графіком строку.
Відсутність на підприємстві, в установі, організації графіка відпусток є підставою для притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності за статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (надалі - КпАП), тобто штраф  від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 гривен), що підтверджується судовою практикою.
Так, рішенням Гадяцького районного суду Полтавської області від 08.12.16 у справі № 526/2477/16-п зазначено: на підприємстві відсутній графік відпусток (під час дослідження та перевірки доказів у справі - суду не наданий), чим порушено частину четверту статті. 79 КЗпП щодо визначення черговості надання відпусток. Тож убачається склад адміністративного правопорушення, прописаного частиною першою статті 41 КпАП.