77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Щодо зміни назви посади

Чи потрібно попереджати працівників про зміну назви посади, яку він обіймає (щоб відповідала Класифікатору професій), адже обов’язки та оплата залишаються без змін?
Якщо назва посади у штатному розписі близька або подібна до певної базової професійної назви роботи, вміщеної до Національного класифікатора України ДК 003:2010 "Класифікатор професій", затвердженим наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.10 року № 327 (надалі - Класифікатор професій), а завдання і обов’язки за цією посадою збігаються з тими, які передбачено кваліфікаційною характеристикою для професії з базовою назвою, можна говорити про уточнення. У такому разі зміни можна запровадити "день в день".
За інших умов зміна назви посади, навіть з метою приведення відповідно до Класифікатора професій, кваліфікується як зміна істотних умов праці, про яку працівника попереджають не пізніше ніж за два місяці (частина третя статті 32 Кодексу законів про  працю України).
Разом із цим, слід зазначити таке.
Класифікатором професій ДК 003:2010 передбачається, що на підприємствах, в установах та організаціях записи про роботу вносять в установленому порядку до трудових книжок працівників відповідно до професійних назв робіт, зазначених у додатках А і Б.
Водночас відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального  захисту населення України від 29.07.93 N 58, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 серпня 1993 року  за N 110 (надалі – Інструкція № 58), записи до трудової книжки про назву роботи, професії (посади), на яку прийнято працівника, вносяться відповідно до професійних назв робіт, зазначених у Класифікаторі професій.
Найбільш поширеною помилкою роботодавців є неправильно зазначена посада, професія, за якою працівник приймається на роботу.
Порядок виправлення неправильних чи неточних записів, унесених до трудової книжки, визначено пунктами 2.6, 2.8 - 2.10 Інструкції № 58.
У разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу виправлення виконує роботодавець, який зробив відповідний запис. Якщо підприємство, організація, установа (надалі - підприємство) яким зроблено неправильний або неточний запис, ліквідоване, то необхідний запис робить правонаступник (засвідчує відбитком печатки та підписом), а в разі відсутності правонаступника – вищий орган, у порядку підпорядкування підприємства У разі його відсутності – запис вноситься відповідною архівною установою. 
Виправлені відомості про роботу, переведення на іншу роботу, нагородження та заохочення тощо мають повністю відповідати оригіналу розпорядчого документу (наказ, розпорядження).
Пунктом 2.5 Інструкції № 58 встановлено: з кожним записом, що вноситься до трудової книжки працівника на підставі розпорядчого документу (прийняття (призначення) на роботу, переведення, звільнення з посади) роботодавець зобов’язаний ознайомити працівника під підпис в особистій картці, в якій має повторюватися відповідний запис із трудової книжки (вкладиша).
За частиною третьою статті 3 Кодексу законів про  працю України у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці в разі продовження роботи за тією самою спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад тощо – працівник має бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.
Ураховуючи зазначене, приведення назви посади у відповідність до Класифікатора професій не є зміною істотних умов праці, оскільки в цьому разі не змінюється зміст трудової функції за такою посадою і відповідно працівника непотрібно повідомляти за два місяці про виправлення запису відомостей про роботу. Працівника, в установленому порядку, потрібно ознайомити з новим записом у трудовій книжці.