77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

"Лікарняний" по догляду за хворими дітьми: деякі робочі ситуації

Як довго мати, у якої часто хворіє дитина, може лишатися на "лікарняному"? Як бути у ситуації, коли захворіла спочатку одна дитина, а потім друга? Чи зможе мати знаходитися на лікарняному, поки обидві не одужають?
Допомога з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною надається матері з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як на 14 календарних днів (частина третя статті 22 Закону України від 23.09.99 № 1105 "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування"  (далі  – Закон про соцстрах).
Якщо дитина продовжує хворіти, то особі, яка здійснює догляд за нею, після закінчення максимального терміну листка непрацездатності, передбаченого законодавством України, видається довідка за формою (N 138/0), встановленою Міністерством охорони здоров’я України (пункт 3.4 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої відповідним наказом  від 13.11.01 № 455 (надалі – Інструкція № 455).

Якщо дитина потребує стаціонарного лікування, допомога виплачується застрахованій особі з першого дня за весь час її перебування в стаціонарі разом з хворою дитиною. Після виписки із стаціонару в гострому періоді захворювання листок непрацездатності видається або продовжується до одужання дитини, але в межах установленого терміну з урахуванням днів листка непрацездатності, що був виданий для догляду за дитиною до стаціонарного лікування (пункти 3.4 і 3.8 Інструкції № 455).
Крім того, якщо після виписки в дитячий дошкільний заклад або школу в дитини виникає ускладнення захворювання, за яким видавався листок непрацездатності та довідка, і лікарсько-консультаційна комісія визначає його як продовження першого захворювання, то про догляд за дитиною видається довідка (пункт 3.7 Інструкції № 455).

Якщо в матері захворіла спочатку одна дитина, а потім друга, їй обов'язково мають видати лікарняний. Підпунктами 3.5–3.7 Інструкції № 455 установлено, що якщо:
- у сім’ї хворіють двоє дітей одночасно, то для догляду за ними видається один листок непрацездатності;
- діти захворіли в різний час, то листок непрацездатності й довідка про догляд за хворою дитиною видаються для кожного конкретного випадку окремо.

Також слід звернути увагу, що якщо в період звільнення від роботи на підставі довідки по догляду за хворою дитиною захворіла друга дитина – довідка закривається, і видається новий листок непрацездатності.