77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Запропоновано ввести поняття "нічний працівник"

Міністерством соціальної політики України розроблено проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких питань роботи працівників у нічний час", який спрямований на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії(переглянутої), зокрема пункту 7 статті 2, відповідно до якого Україна зобов'язується забезпечити захист прав працівників, зайнятих на роботі у нічний час, з урахуванням особливого характеру такої роботи.
Зокрема, до Кодексу законів про працю України (статті 54 і 169) та Закону України від 14.10.92 № 2694 "Про охорону праці" (частина перша статті 17) пропонується увести поняття "нічний працівник", а також забезпечити охорону їх здоров'я. 
Так, проектом закону передбачено, що нічним вважається час із двадцять другої до шостої години.
До нічних працівників належать працівники, які працюють у нічний час не менше ніж три години щоденного робочого часу та не менше ніж 1/4 річної норми робочого часу.
У разі восьмигодинної тривалості робочого часу в нічний час установлена тривалість робочого часу скорочується на одну годину. Якщо тривалість роботи є меншою, ніж вісім годин, тривалість робочого часу в нічний час скорочується пропорційно.
Водночас, ці правила не поширюються на таких працівників:
- яким установлено скорочений робочий час (пункт 2 частини першої та частина третя статті 51 КЗпП);
- які працюють на підприємствах із безперервним режимом роботи та виконують окремі види робіт, для яких неможливе зменшення тривалості робочого часу;
- з якими укладено трудовий договір про роботу в нічний час, якщо інше не передбачено колективним договором.
Для визначення стану здоров'я нічних працівників і можливості виконувати ними свої професійні обов'язки пропонується власнику або уповноваженому ним органу організовувати проведення попереднього (при прийомі на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) обов'язкових медичних оглядів.
Цей проект закону для обговорення оприлюднено Федерацією профспілок України (повний склад проекту).