77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Змінено Класифікатор професій щодо професійних назв робіт медичної галузі

Міністерство охорони здоров’я України нагадало, що 01.11.2017 року вступили у дію Зміни № 6 до Національного класифікатора професій "Класифікатор професій" ДК 003:2010, затверджено наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від  28.07.10 № 327 (надалі - КП). 
Ці зміни внесено на підставі наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 26.10.17 № 1542, із метою приведення КП до міжнародної класифікації та нормативів Європейського Союзу. Зокрема,  передбачається, серед іншого, скасування деяких професій медичних працівників, зміну назв професій працівників з надання соціальних послуг, внесення нових професій медичного профілю, а також професій монтажників, робітників спеціальних хімічних виробництв, працівників із обслуговування закладів харчування тощо.
Отже, введено нові професійні назви робіт медичної галузі:

після
01 листопада 2017 року

до
01 листопада 2017 року
лікар внутрішньої медицини
лікар-терапевт
асистент ерготерапевта
інструктор з трудової терапії, інструктор з трудової адаптації
асистент фізичного терапевта
медична сестра з лікувальної фізкультури,  медична сестра з масажу
парамедик
фельдшер медицини невідкладних станів
екстрений медичний технік
-
інструктор з надання догоспітальної допомоги
-
інструктор з надання першої допомоги
-

Водночас, у КП скасовано професійні назви робіт:
- лікар-терапевт дільничий;
- лікар-терапевт підлітковий;
- лікар-терапевт цехової лікарської дільниці;
- фахівець з фізичної реабілітації.

Разом із цим, міністерством наголошено, що у цьому випадку не йдеться про виключення посад зі штатного розпису закладу охорони здоров’я чи скорочення чисельності або штату медичних  працівників. Так, медичні працівники з відповідною освітою та навичками займатимуть посади з новими професійними назвами, з подальшим проходженням, у разі потреби, курсів підвищення кваліфікації.
У даний час міністерством, за участю інших центральних органів виконавчої влади, проводиться робота щодо приведення нормативно-правових актів відповідно до цих змін.
Варто ще раз зауважити, що зміни професійних назв не приводять до скорочення медичних працівників, а лише забезпечують  назви посад та програми підготовки відповідно до європейських стандартів.
За інформацією Міністерства охорони здоров’я України