77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Е-посвідчення водія, Е-свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.21 № 1453 затверджено Порядок формування та перевірки електронного посвідчення водія, електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, їх електронних копій (надалі – Порядок), який визначає механізм формування електронного посвідчення водія, електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, їх електронних копій та процедуру їх перевірки органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами-підприємцями.
Ця постанова набрала чинності 22 січня 2022 року.
Електронним посвідченням водія є національне посвідчення водія у формі електронного відображення інформації, що міститься у національному посвідченні водія, разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом) (далі - унікальний електронний ідентифікатор).
 Електронним свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу є свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу у формі електронного відображення інформації, що міститься у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, разом з унікальним електронним ідентифікатором, а також інформації про страховий поліс (за наявності).
Електронне посвідчення водія, електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу формуються засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (Портал Дія) за бажанням особи, яка в установленому законодавством порядку отримала національне посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, за наявності в Єдиному державному реєстрі Міністерства внутрішніх справ України (МВС), Єдиному державному реєстрі транспортних засобів (Реєстр транспортних засобів), які є функціональними підсистемами єдиної інформаційної системи МВС, усіх відомостей, зазначених у національному посвідченні водія, свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, зокрема відцифрованого образу обличчя особи.
У разі відсутності в Реєстрі МВС відцифрованого образу обличчя особи для формування електронного посвідчення водія такий образ обличчя відображається з е-паспорта/е-паспорта для виїзду за кордон (за наявності) з дотриманням вимог Закону України від 15.07.21 № 1689 “Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг”.
Особа, відомості про яку внесено до Реєстру транспортних засобів, як належного користувача, також може сформувати електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Електронне посвідчення водія, електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу формуються безоплатно.

Для формування та використання електронного посвідчення водія, електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу особі необхідно встановити мобільний додаток Порталу Дія (Дія) на електронний пристрій, критерії якого підтримують використання такого додатка (далі - електронний пристрій), підключений до Інтернету, та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію.
Сформоване електронне посвідчення водія, електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу разом з унікальним електронним ідентифікатором відображаються через мобільний додаток Порталу Дія (Дія).
Унікальний електронний ідентифікатор автоматично формується засобами Порталу Дія за наявності підключення електронного пристрою до Інтернету та працездатності мобільного додатка Порталу Дія (Дія). Сформований унікальний електронний ідентифікатор дійсний протягом трьох хвилин з моменту формування.

Електронне посвідчення водія та електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу:
- є дійсними лише за наявності унікального електронного ідентифікатора та не можуть використовуватися без нього;
- пред’являються особою замість та без додаткового пред’явлення національного посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.