77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Черговий етап змін щодо видачі дозволів в електронному вигляді

В Офіційному віснику України (від 04 лютого 2022 року № 10) опубліковано, накази Міністерства економіки України, зокрема:
- від 06 січня 2022 року №34-22 "Про затвердження Вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва та щодо відповідності машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки вимогам законодавства про охорону праці та промислової безпеки", зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01 лютого 2022 року за № 118/37454.
Строк набрання чинності 01 квітня 2022 року;
- від 31 грудня 2021 року №1191-21 "Про затвердження форм висновків експертизи", зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01 лютого 2022 року за № 119/37455.
Набрав чинності 04 лютого 2022 року.
Цим наказом затверджено форми Висновків експертизи щодо:
- стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час виконання робіт підвищеної небезпеки;
- стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки;
- відповідності машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

Окрім того, установлено, що з 01 березня 2022 року підписання та затвердження Висновків експертизи здійснюється шляхом накладення електронних підписів, що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.
Водночас, визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства соціальної політики України від 07.11.18№ 1654 "Про затвердження форм висновків експертиз стану охорони праці та безпеки промислового виробництва".

Наразі Державною службою України з питань праці проводиться робота щодо перегляду форми заяви на отримання дозволу та, власне, самої форми дозволу, з метою запровадження можливості видачі дозволів на виконання робіт/експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки в електронному вигляді.
У цілому, зазначені зміни не передбачають жодних додаткових вимог для роботодавців, разом з тим, через унормування роботи експертних організацій дозволяють забезпечити видачу дозволів в електронному вигляді.