77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Предлагается создать Реестр предприятий - должников по зарплате

Статтею 43 Конституції України визначено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Право на заробітну плату, не нижчу, ніж визначено законом, так само є конституційним правом людини. У Конституції окремо зазначено, що право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом. Відповідно до статті 48 Конституції гарантується право на достатній життєвий рівень для громадян та їхніх сімей, що включає достатнє харчування, одяг, житло, який неможливо забезпечити без своєчасної оплати праці у повному обсязі.
Станом на кінець листопада 2014 року заборгованість по заробітній платі в Україні сягнула 1795,3 млн. грн. вирісши на 1 млрд. грн. у порівнянні із початком року.
З метою боротьби із постійним ростом заборгованості по заробітній платі в Україні та погашення існуючої заборгованості, яка вже перевищує 1,7 млрд. грн. до Верховної Ради України внесений законопроект № 1443 від 11.12.14 "Про заходи із забезпечення погашення заборгованості по заробітній платі", яким, зокрема, пропонується:
- центральному органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, створити Реєстр підприємств, що мають заборгованість із заробітної плати (надалі - Реєстр);
- до Реєстру включати підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності (надалі - підприємство), якщо вони мають заборгованість перед своїми працівниками:
а) сума якої становить не менше 50000 гривень;
б) протягом 2 (двох) місяців підряд незалежно від суми заборгованості.
- відомості про керівників підприємств, включених до Реєстру, вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України;
проводити, із залученням представників центральних органів виконавчої влади та правоохоронних органів,  фінансовий аудит діяльності всіх підприємств, уключених до Реєстру на підставі план-графіка, затвердженого в установленому порядку, на строк не більше трьох місяців;
- за результатами фінансового аудиту вживати заходи відповідно до чинних актів законодавства, спрямованих на погашення заборгованості із заробітної плати та притягати, в установленому порядку, винних посадових осіб до відповідальності.