77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Назва посади юриста у штатному розписі підприємства

Назви посад у штатному розписі підприємства, організації, установи (надалі — організаціямають відповідати професійним назвам робіт, зазначеним у Національному класифікаторі України ДК 003:2010 "Класифікатор професій" (надалі - КП), затвердженому наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.10 № 327 .
Юрисконсульт
Професійна назва роботи "Юрисконсульт" (код КП 2429) застосовується, як правило, в організаціях, основна сфера діяльності яких не пов'язана з наданням юридичних послуг. 
Основна мета діяльності юрисконсульта - захист інтересів організації, у якій він працює, при розгляді господарських спорів у арбітражі, судах та інших державних органах, а також юридичне забезпечення ефективності роботи організації.
Кваліфікаційна характеристика юрисконсульта міститься у Випуску 1 "Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності" Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП), затвердженому наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.04 № 336.

Спеціаліст-юрисконсульт
Професійна назва роботи "Спеціаліст-юрисконсульт" (код КП 2419.3), як правило, застосовується у системі державної служби або правоохоронної діяльності та належить до професійного угруповання "Професіонали державної служби" і використовується лише у відповідній сфері. Кваліфікаційні характеристики для різних категорій посад спеціалістів-юрисконсультів (головного, провідного, І, ІІ категорій) опубліковано у Довіднику типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців, затвердженого наказом Національного агенства України з питань державної служби від 13.09.11 № 11.

Юрист
Професійну назву роботи "Юрист" (код КП 2421.2) переважно застосовують у спеціалізованих юридичних фірмах або у приватних юридичних практиках.
Основна мета діяльності юриста - представляти інтереси у різних судових та інших органах і консультувати з різних правових питань не одного клієнта (свого роботодавця або працівників своєї організації), а й інших. Може спеціалізуватися на одній галузі права (одному виді юридичних послуг) або кількох.

Звернить увагу!
Іноді помилково вводять до штатного розпису запозичену з іноземних професійно-класифікаційних систем, але відсутню у КП, назву посади "Корпоративний юрист" - щоб відрізнити таку посаду від посад юристів, які працюють у спеціалізованих юридичних фірмах. 
Між тим завдання та обов'язки, які подібні до обов'язків "корпоративних юристів" в деяких іноземних системах професійної класифікації, передбачені кваліфікаційною характеристикою юрисконсульта.тут