77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Щодо роботи яка постійно проводиться в дорозі

Моя робота належить до ремонтних і будівельних робіт і має роз'їзний характер. Весь час мушу бути в дорозі. Чи повинні мені виплачувати надбавки до заробітної плати, відшкодовувати витрати на проїзд, відрядження та наймання житлового приміщення?
У випадках, коли філії, дільниці та інші підрозділи підприємства знаходяться в іншій місцевості, місцем постійної роботи вважається той підрозділ, робота в якому обумовлена трудовим договором (контрактом). Службові поїздки працівників, постійна робота яких проходить у дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер, не вважаються відрядженнями, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором, трудовим договором (контрактом) між працівником і роботодавцем (пункт 2 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98  № 59, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 31 березня 1998 року за № 218/2658).
Отже, якщо колективним договором визначено перелік посад і професій, робота за якими постійно проводиться в дорозі, або має роз’їзний характер, то службові поїздки таких працівників не вважаються відрядженням. У цьому випадку працівникам встановлюються надбавки до тарифних ставок і посадових окладів, а також відшкодовуються витрати на проїзд та на наймання жилого приміщення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.99 №490 "Про надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, та працівників, робота яких виконується вахтовим методом,постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер".
Підприємства,   установи,   організації самостійно встановлюють надбавки (польове  забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників у розмірах, передбачених колективними договорами або за погодженням із замовником. Водночас  граничні  розміри надбавок (польового    забезпечення) працівникам за день не можуть перевищувати граничні норми  витрат, установлених  Кабінетом  Міністрів  України для відряджень у межах України.
Якщо ж  робота  працівників постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний  характер  за  межами  України,  граничні розміри надбавок   працівникам  за  день  не  можуть  перевищувати 80 відсотків  граничних  норм  добових  витрат,  установлених  для відряджень за кордон Кабінетом Міністрів України.  Строк перебування  за   кордоном   визначається   згідно  із відмітками   органів  прикордонного  контролю  або  відповідно  до затверджених графіків руху транспортних засобів.
Витрати на проїзд до місця роботи та назад,  а також на   наймання   жилого   приміщення зазначеним вище працівникам відшкодовуються в порядку, визначеному нормативно-правовими актами про  відрядження. 
Таким чином робимо висновок: 
за відсутності у колективному договорі (може бути, що на підприємстві, де працюєте, колективний договір взагалі не укладався) переліку посад, професій, робота за якими постійно проводиться в дорозі, або має роз’їзний характер, а також зазначене не обумовлено у трудовому договорі при прийнятті на роботу, то ваші службові поїздки для виконання службового доручення поза місцем постійної роботи є відрядженням и вам виплачуватимуть як за відрядження.

Одновременно примите к сведению, что постановлением Государственного комитета СССР по труду и социальным вопросам, Секретариата ВЦСПС и Министерства здравоохранения СССР от 31.12.87 №794/33-82 утверждены Основные положения о вахтовом методе организации работ.
Зазначений нормативно-правовий акт є чинним на даний час. Оскільки, Постановою Верховної Ради України  від 12.09.91 № 1545 "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР" установлено, що до прийняття відповідних  актів  законодавства України на території республіки застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, які не врегульовані законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції  і  законам України.