77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Управління персоналом у державному органі

Відповідно до статті 18 Закону України від 10.12.15 № 889 "Про державну службу"  (надалі - Закон № 889) у державному органі залежно від чисельності персоналу утворюється структурний підрозділ або вводиться посада спеціаліста з питань персоналу (надалі - служба управління персоналом) з прямим підпорядкуванням керівнику державної служби. Обов'язки служби управління персоналом можуть бути покладені на одного з державних службовців органу.
Служба управління персоналом забезпечує здійснення керівником державної служби своїх повноважень, відповідає за реалізацію державної політики з питань управління персоналом у державному органі, добір персоналу, планування та організацію заходів з питань підвищення рівня професійної компетентності державних службовців, документальне оформлення вступу на державну службу, її проходження та припинення, а також виконує інші функції, передбачені законодавством. 

Типове положення про службу управління персоналом державного органу, затверджено наказом Національного агентства України з питань державної служби від 03.03.16  № 47, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 березня 2016 року за № 438/28568 (надалі - Положення № 47), яким визначено, що чисельність служби управління персоналом визначається з розрахунку до 20 осіб на одного спеціаліста служби управління персоналом. Якщо ж у  державному органі, чисельність менше 10 осіб, то обов'язки служби управління персоналом можуть бути покладені на одного з державних службовців цього органу.
Відповідно до абзацу першого пункту 20 Типового регламенту місцевої державної адміністрації, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.99 № 2263, організацію   кадрової   роботи   в   апараті  місцевої держадміністрації та у   структурних   підрозділах   місцевої держадміністрації  здійснює  служба  управління  персоналом,  а  в підрозділах, які мають штатну чисельність до п'яти осіб, виконання кадрової роботи покладається за рішенням їх керівників на одного з працівників.
Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 10.08.16 № 1328 "Про затвердження Зміни № 5 до Національного класифікатора України ДК 003:2010" скасовано професійну назву роботи "спеціаліст з питань кадрової роботи та державної служби" та введено - "спеціаліст з питань персоналу державної служби". 

Положенням № 47 не встановлено конкретних вимог до того, у яких випадках має бути створено самостійний структурний підрозділ, а в яких уведено посаду спеціаліста з питань персоналу. Тому, можливо припустити таке: при чисельності понад 20 осіб, у службі управління персоналом державного органу має бути щонайменше 2 спеціалісти. Але Закон № 889 і Положення № 47 не передбачають запровадження двох або більше посад спеціалістів з питань персоналу. Отже, ураховуючи викладене, робимо висновок: у державному органі з чисельністю 21 особа і більше, така служба утворюється винятково як самостійний структурний підрозділ управління  персоналом.
У державних органах із чисельністю персоналу до 9 осіб включно обов'язки служби управління персоналом можуть бути покладені на одного з державних службовців або введено посаду спеціаліста з питань персоналу (на підставі відповідного рішення уповноваженого суб’єкта). Разом із цим, юридично допустима можливість утворення в таких державних органах служби управління персоналом як самостійного структурного підрозділу, оскільки ні Законом № 889, а ні Положенням № 47 прямої заборони щодо цього не встановлено. 
Якщо в державному органі немає самостійного структурного підрозділу з питань персоналу та не введено посаду спеціаліста з питань персоналу, а повноваження служби управління персоналом здійснюються одним із державних службовців, для якого вони є доповненням до основних посадових обов’язків, можна констатувати, що служби управління персоналом в цьому органі не створено. Оскільки державний службовець, який виконує обов'язки служби, Законом № 889 не ідентифіковано зі службою управління персоналом, а за Положенням № 47 покладення повноважень служби на одного з державних службовців допускається лише в державних органах з чисельністю до 9 працівників включно.
Положення про службу управління персоналом розробляються державними органами на основі Положення № 47 і затверджується керівником державного органу, з обов'язковим урахуванням застереження щодо неприпустимості покладення на службу управління персоналом завдань, не передбачених Положенням № 47, і таких, що не стосуються питань управління персоналом, організаційного розвитку та державної служби (пункт 4 розділу 2).

Водночас нагадаємо, що:
1. Постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.05  № 179 "Про упорядкування структури апарату центральних органів виконавчої влади, їх територіальних підрозділів та місцевих державних адміністрацій" встановлено перелік структурних підрозділів (якщо інше не передбачено актами, що мають вищу юридичну силу), які можуть утворюватися у складі апарату державних органів.
2. Національний класифікатор України "Класифікатор професій" ДК 003:2010, затверджено наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.2010 № 327.
3. Наказами Міністерства праці та соціальної політики України затверджено:                  
- Методику розрахунку чисельності окремих категорій працівників на основі норм з праці (від 04.09.2000 № 222);
- Міжгалузеві нормативи чисельності працівників, зайнятих добором, розстановкою, підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) та обліком кадрів (від 18.12.03  N 341).