77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

До відома керівника

1. Для надання керівникам закладів охорони здоров'я та їх власникам (головним розпорядникам коштів) більшої автономії в прийнятті рішення щодо формування та затвердження штатних розписів цих закладів виходячи з їх функцій та обсягу медичної допомоги, наказом Міністерства охорони здоров'я України від 02.09.16 N 928, визнаний таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров'я України від 23.02.2000 № 33 "Про примірні штатні нормативи закладів охорони здоров'я"
2. Підприємство виплатило заробітну плату померлого працівника його родичу. Як відобразити в податковому розрахунку (форма № 1ДФ) таку виплату і кого слід зазначати в цій звітності?
Згідно із довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.15 № 4зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 січня 2015 року за № 111/26556, сума заробітної плати, яка не була одержана померлим працівником та виплачується податковим агентом членам його сім’ї, відображається у податковому розрахунку (форма № 1ДФ) під ознакою доходу "101" із зазначенням реєстраційного номера облікової картки фізичної особи такого померлого працівника.
При цьому отримання заробітної плати у вигляді спадщини, яка виплачується спадкоємцям через нотаріальне оформлення, відображається нотаріусом у податковому розрахунку (форма № 1ДФ) під ознаками доходів "113", "114" або "115" залежно від ступеня споріднення з відображенням у звітності реєстраційного номера облікової картки фізичної особи такого спадкоємця.тут

3. Працiвник тривалий час працював в установi за основним мiсцем роботи, з 1 липня 2014 р. був прийнятий ще i на роботу за сумiсництвом (0,5 ставки). У цьому самому мiсяцi вiн пiшов у вiдпустку, яку йому оплатили лише за основним мiсцем робота, оскiльки за сумiсництвом був вiдсутнiй розрахунковий перiод i вiдповiдно сумарний заробiток. Ще одна вiдпустка у працiвника була в наступному мiсяцi, в якому розрахунковим перiодом за сумiсництвом є лише липень.
З 29 лютого 2015 р. працiвник звiльнився з роботи за сумiсництвом, перевищивши використану вiдпустку на шiсть днiв. Як вiдрахувати цi днi, враховуючи, що перша вiдпустка за сумiсництвом узагалi не була оплачена?
Згiдно зi статтею 2 Закону України від 15.11.96504 "Про вiдпустки" (надалi - Закон № 504) громадяни України, якi перебувають у трудових вiдносинах з пiдприємствами, установами, органiзацiями незалежно вiд форми власностi та галузевої належностi, мають право на вiдпустку. Це право забезпечується наданням вiдпустки визначеної тривалостi iз збереженням на її перiод мiсця роботи, заробiтної плати у випадках, передбачених цим законом.
Сумiсники також мають право на вiдпустку, оскiльки перебувають у трудових вiдносинах з пiдприємством.
Виходячи з викладеного, якщо працiвник працює в однiй установi як основний працiвник i як сумiсник, йому надається й оплачується вiдпустка i за основною посадою i за посадою за сумiсництвом.
Середнiй заробiток для оплати часу щорiчної вiдпустки обчислюється за обiйманими посадами окремо.
Нарахування виплат за час щорiчної вiдпустки та компенсацiї за невикористанi вiдпустки провадять за пунктом 7 Порядку обчислення середньої заробiтної плати, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.02.95 № 100, дiленням сумарного заробiтку за останнi перед наданням вiдпустки 12 мiсяцiв або за менший фактично вiдпрацьований перiод на вiдповiдну кiлькiсть календарних днiв року чи меншого вiдпрацьованого перiоду (за винятком святкових i неробочих днiв, установлених законодавством (стаття 73 Кодексу законів про працю). Одержаний результат множать на число календарних днiв вiдпустки.
За статтею 22 Закону № 504, якщо працiвник звiльнився до закiнчення робочого року, за який вiн уже одержав вiдпустку повної тривалостi, для покриття його заборгованостi власник або уповноважений ним орган провадить вiдрахування iз заробiтної плати за днi вiдпустки, що були наданi в рахунок невiдпрацьованої частини робочого року.
При цьому роботодавець має утримати суму середньої заробiтної плати, виплачену працiвниковi за днi вiдпустки, якi були наданi в рахунок невiдпрацьованої частини робочого року. ("Праця i зарплата" N 30 (994), 10.08.2016)