77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Щодо повернення виплаченої допомоги на оздоровлення

Міністерством соціальної  політики  України надано роз'яснення (лист від 07.10.16 № 1382/13/84-16) щодо повернення коштів виплаченої допомоги на оздоровлення у разі невикористання щорічної основної відпустки, а саме.
Статтею 21 Закону України від 07.06.01 № 2493 "Про службу в органах місцевого самоврядування" передбачено, що посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу.
Разом з тим відповідно до підпункту 3 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.06 № 268 "Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів", затвердженої відповідно до статті 8 Закону України від 24.03.95 № 108 "Про оплату праці", керівникам органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів у межах установленого фонду оплати праці надано право надавати працівникам допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.
Відповідно до статті 21 Закону України від 15.11.96 № 504 "Про відпустки" заробітна плата за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку, одночасно здійснюється виплата і допомоги на оздоровлення.
При цьому слід зазначити, що актами законодавства не передбачено повернення коштів виплаченої допомоги на оздоровлення у разі невикористання відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та наступного звільнення.
Водночас відзначено, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз'яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.