77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Щодо Положення про підрозділ підприємства та посадові інструкції працівників


Відповідно до статті 64 Господарського кодексу України підприємство, установа, організація (надалі - підприємство) самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис. Підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо).  Функції, права та обов'язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами.
Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. 
Положення про структурний підрозділ - це організаційно-правовий документ, який встановлює порядок створення структурного підрозділу, його завдання, функції, права та обов’язки, організацію роботи, взаємовідносини з іншими структурними підрозділами підприємства.  Проект положення про структурний підрозділ підприємства складається в установленому порядку керівником (працівником) цього підрозділу, а працівниками кадрової служби надається їм (у разі необхідності) методична допомога.
Існує значна кількість різних професій і посад, а тому постає питання про їх розмежування шляхом чіткого визначення функціональних обов’язків, які повинні виконувати відповідні працівники. 
Посадова (робоча) інструкція - це документ, який регламентує організаційно-правовий статус працівників і визначає їх конкретні завдання та обов’язки, права, повноваження, відповідальність, знання та кваліфікацію, які необхідні для забезпечення ефективної роботи працівників. Вимоги посадових (робочих) інструкцій враховуються під час добору кандидатів на вакантні посади, переведенні на іншу роботу, атестації працівників та притягненні їх до дисциплінарної відповідальності в разі невиконання чи неналежного виконання обов’язків, порушення правил внутрішнього трудового розпорядку тощо.
До підготовки конкретної посадової інструкції слід підходити індивідуально, але існують і загальні правила їх складання. Так, структура, зміст розділів посадової інструкції визначено у Загальних положеннях випуску 1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.04 № 336 (надалі - ДКХП), на основі положення про відповідний структурний підрозділ і типових кваліфікаційних характеристик, які містяться у галузевих випусках ДКХП. 
Оскільки в Україні триває процес перегляду, удосконалення та розроблення кваліфікаційних характеристик і деякі галузеві випуски ДКХП й досі відсутні, то за потреби можна користуватися кваліфікаційними характеристиками відповідних довідників, виданих ще за радянських часів,  які залишаються чинними й досі згідно з Постановою Верховної Ради України від 12.09.91 № 1545 "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР", за умови відповідності назв посад (професій) вимогам Національного класифікатора України ДК 003:2010 "Класифікатор професій", затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.10 № 327 (надалі - Класифікатор професій). 
Якщо ж кваліфікаційних характеристик немає взагалі, то посадові інструкції розроблюються з огляду на розподіл праці, завдання та обов’язки, що плануються або фактично склалися між працівниками у процесі роботи.

НАКАЗ
00.00.20__                                                                                                                 №__
Про затвердження Методичних рекомендацій щодо 
складання Положень про відділи (служби) організацій, підприємств, установ, 
що належать до сфери управління Органу

Відповідно до Положення про Орган, затвердженого__________,  з метою сприяння правильному вирішенню питань перерозподілу праці між працівниками організацій, установ, підприємств, що належать до сфери управління Органу, забезпечення єдності при визначенні їх посадових (робочих) повноважень та кваліфікаційних вимог, які до них ставляться, 
НАКАЗУЮ:
1.  Затвердити такі, що додаються:
- Методичні рекомендації щодо складання Положень про відділи (служби) організацій, підприємств, установ, що належать до сфери управління Органу;
- Методичні рекомендації щодо підготовки посадових (робочих) інструкцій працівників організацій, підприємств, установ, що належать до сфери управління Органу.
2. Керівникам організацій, підприємств, установ:
- методичні рекомендації, зазначені у пункті 1 цього наказу, взяти до відома та використання у практичній діяльності;
- взяти до відома, що Положення про юридичні служби розробляються та затверджуються відповідно до вимог Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.08 № 1040 (із змінами).
3. Начальникам управлінь, самостійних відділів, центрального апарату Органу під час відряджень до організацій, установ, підприємств, що належать до сфери управління, перевіряти наявність Положень про відділи (служби), посадових (робочих) інструкцій працівників (у тому числі й на вакантні посада) та їх відповідність чинному законодавству.
4. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Керівник ____________(ПІБ)  

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказ __________
00.00.20__ № ___

Методичні рекомендації
щодо складання Положень про відділи (служби) організацій, підприємств, установ, що належать до сфери управління Органу
1.  Ці методичні рекомендації щодо складання Положень про відділи (служби) організацій, підприємств, установ, що належать до сфери управління Органу (надалі - Положення, підприємство), розроблені з метою застосування єдиного порядку під час затвердження Положень, що в свою чергу дозволить підприємствам більш повно та обґрунтовано оцінювати результати діяльності відділів (служб).
2. Положення про відділ (службу) організацій, підприємств, установ є документом, призначеним для нормативно-правової регламентації діяльності кожного відділу (служби).
3. Положення визначає статус відділу (служби), відображає його місце в системі управління, показує внутрішню його організацію. На підставі Положення складається штатний розпис відділу (служби), організовується його діяльність, визначається ступінь відповідальності за виконання покладених на нього завдань і функцій.
4.  При розробленні Положень необхідно базуватися на результатах попереднього вивчення змісту, обсягу функцій, які виконуються, специфіки цього підприємства, а також досвіду аналогічних відділів (служб) інших підприємств галузі. Також необхідно враховувати й особливості організації управління на підприємстві.
5.  Положення повинні бути конкретними, складатися за єдиною методикою. Неможливо та й не треба відображати в Положеннях, що розробляються, розділ і кооперацію праці, що вже склалися.
6. Положення повинно мати таку структуру:
І. Загальні положення.
ІІ.  Основні завдання.
ІІІ. Структура.
ІV.  Функції.
V. Взаємовідносини з іншими підрозділами.
VІ. Права та обов'язки.
VII. Керівництво. 
У Положеннях закріплюються прогресивні тенденції щодо організації структури, розподілу функцій між підрозділами, передбачається більш раціональне їх виконання.     
7. У Положеннях відображаються такі дані:
1) У розділі "Загальні положення" вказують повну (точну) назву відділу (служби), його місце в організаційній структурі; ступінь самостійності, кому з керівництва безпосередньо підпорядкований відділ (служба), хто безпосередньо очолює відділ (службу).
Крім цього, необхідно навести перелік основних правових директивних, нормативних і інструктивних документів, якими відділ (служба) керується у своїй діяльності. У цьому розділі можна зазначити, що структурний підрозділ має бланк і печатку.
2) Розділ "Основні завдання" вміщує формулювання основних завдань відділу (служби), що забезпечують ефективний вклад його діяльності у виконання завдань, які стоять перед підприємством , організацією, чи установою в цілому. 
Особливу увагу при цьому необхідно звернути на взаємну узгодженість формулювань завдань для взаємопов'язаних відділів (служб).
3) У розділі "Структура" наводиться характеристика внутрішньої структури відділу (служби). Тут необхідно відобразити перелік внутрішніх частин, які входять до складу відділу (служби), порядок розподілу обов'язків між робітниками відділу (служби).
4) Розділ "Функції" є основним розділом Положення про відділ (службу). Він включає всебічну характеристику діяльності відділу (служби).
Функції повинні бути чітко сформульовані на підставі вивчення організаційної діяльності в цілому та необхідності розподілу між частинами відділу (служби) всього обсягу робіт, покладених на цей відділ (службу). Крім того, вказується ступінь самостійності відділу (служби) у вирішенні тих або інших питань.
5) У розділі "Взаємовідносини з іншими підрозділами" визначаються взаємовідносини відділів (служб) у ході здійснення діяльності, взаємні зобов'язання, відображається характеристика вхідної та вихідної документації (планової, звітної, аналітичної тощо), Під час розробки розділу вказується найменування документів, періодичність їх подання, найменування відділів (служб), які подають та отримують інформацію.
6)  Розділ "Права та обов'язки" вміщує перелік прав, які реалізуються керівником і іншими посадовими особами, необхідними для реалізації покладених на відділ (службу) функцій, відповідно до розподілу праці.
Необхідно виділити спеціальні права відділу (служби), якщо він їх має, на відміну від інших аналогічних відділів (служб). Обов'язково при наведенні прав відобразити їх відповідність чинному законодавству, а також Положенню про організацію, установу або Статуту про підприємство. 
Допускається деталізація цього розділу, виходячи з пунктів обов’язків з урахуванням особливостей роботи структурного підрозділу. 
7) Розділ "Керівництво"  містить назву посади керівника підрозділу, вимоги до рівня його освіти та стажу роботи. Якщо посадові обов’язки керівників структурних підрозділів на підприємстві не регламентуються окремими документами (посадовими інструкціями), то в цьому розділі описують компетенцію керівника, його права і обов’язки. До них, як правило, належить функція координації діяльності структурного підрозділу, планування роботи, контролю за роботою працівників, удосконалення організаційної структури, участь у розробленні нормативно-методичного забезпечення тощо. 
Щоб розмежувати права підрозділу та його керівника в розділі зазначають персональні права керівника, зокрема: право встановлювати коло відповідальності своїх заступників, затверджувати і підписувати документи, видавати службові документи з певних питань, призначати і звільняти працівників (відокремленого) структурного підрозділу (або представляти документи для цих процедур), вживати заходів щодо заохочення або стягнення тощо. 
Крім того, з урахуванням особливості роботи відділу (служби) відображаються характеристика основних позицій, по яких керівник відділу (служби) несе персональну відповідальність за виконання покладених на відділ (службу) завдань, передбачених Положенням, за достовірність документації, що готується відділом (службою), її відповідність вимогам нормативно-правових актів, стандартів, вірогідність інформації, її нерозголошення, організацію роботи підрозділу, роботу з кадрами, а також за невиконання завдань, покладених на керівника цим положенням. 
8. Положення про відділ (службу) розробляється керівником відділу (служби). Положення, підписане керівником відділу (служби), передається на погодження керівникам тих відділів (служб), взаємовідносини з якими перераховані у розділі "Взаємовідносини з іншими підрозділами".
9. Завізоване керівниками цих відділів (служб) Положення передається на погодження головному інженеру, заступнику керівника підприємства за підпорядкуванням, а потім - першому керівнику - для затвердження.
Положення набирає чинності з дати його затвердження. 
10. Строк розгляду та погодження Положення 10 робочих днів.
11. Підставою для переробки Положення є наказ підприємства з основної діяльності щодо внесення змін до Положення. Нове Положення повинно бути підготовлено протягом 10 робочих днів із дня прийняття відповідного наказу.
12. Затверджене Положення (перший екземпляр) передається для подальшого зберігання в юридичну службу підприємства. Керівник відділу (служби) зобов'язаний мати та зберігати другий екземпляр Положення.
13. Положення про відділ (службу), що втратили чинність (після затвердження нових, про що зазначається у відповідному наказі) передаються юридичною службою, в установленому порядку, до архіву підприємства, де вони зберігаються протягом строку, встановленого номенклатурою справ підприємства.
Назва посади керівника відділу (служби) ____________ПІБ

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказ __________
00.00.20__ № ___

Методичні рекомендації
щодо підготовки посадових (робочих) інструкцій працівників організацій, підприємств, установ, що належать до сфери управління Органу
1.  Із   метою   регламентації   організаційно-правового   становища   працівника,   його обов'язків, прав і відповідальності, а також забезпечення умов для його ефективної роботи, працівниками  кадрових  служб  (спеціалістами   щодо  роботи  з  персоналом)  розробляються посадові (робочі) інструкції (надалі - посадові інструкції), погоджуються з юрисконсультом (за наявності)  та затверджуються керівником підприємства. Датою введення в дію посадової інструкції є дата її затвердження.
2.  Посадові інструкції розробляються у всіх відділах (службах) для кожної посади, передбаченої штатним розписом, крім керівників відділу (служби), діяльність яких регламентується Положенням про відділ (службу).
3.  Посадові інструкції в обов'язковому порядку оголошуються кожному працівнику під підпис під час укладання трудового договору. Працівник проставляє на її останній сторінці: "З інструкцією ознайомлений(на)", дату, підпис.
4.  Посадові інструкції для керівників і спеціалістів розробляються відповідно до вимог чинного законодавства та на підставі Довідника кваліфікаційних професій працівників і Класифікатора професій. При цьому враховуються конкретні завдання та обов'язки, функції, права, відповідальність працівників цих груп і особливості штатного розпису підприємства. Для технічних службовців і робітників, у разі необхідності, розробляються робочі інструкції.
5.  Оскільки окремі кваліфікаційні характеристики працівників зазначеного Довідника вміщують тільки основні або типові завдання та обов'язки, то керівник підприємства, може доповнювати Посадові інструкції роботами, які входять до складу статутів, регламентів, технологічних карт, інструкцій та інших нормативних документів, установлених адміністрацією за погодженням із профспілковим комітетом або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом договором.
6.  Під час розробки посадових інструкцій необхідно забезпечувати єдиний підхід щодо викладання змісту, структури розділів, побудови і послідовності їх розташування. В інструкціях повинен бути наведений повний перелік завдань і обов'язків, повноважень, відповідальності, у тому числі з охорони праці, безпеки проведення робіт і екологічної безпеки, у разі необхідності повинні бути дані необхідні пояснення, а усім термінам - чіткі визначення.
7.  Посадові (робочі) інструкції складаються з таких розділів:
I.    Загальні положення.                                                                
II. Завдання та обов'язки.
III. Права.
IV. Відповідальність.
V.    Повинен знати.
VI. Кваліфікаційні вимоги.
УП. Взаємовідносини (зв'язки) за професією, посадою.
8.  У розділі " Загальні положення" наводяться дані щодо сутності, особливостей і цілей робіт, порядок укладання і розірвання трудового договору, кваліфікаційні вимоги, які визначають ознаки спеціальності та спеціалізації, додаткові дані про посаду , професію або роботу працівника тощо.
9.  Розділ "Завдання та обов'язки" розкриває зміст робіт, які повинен виконувати працівник. Робоча інструкція цього розділу повинна містити характеристику робочого місця.
10.  У розділі " Права" визначаються та наводяться делеговані працівнику правові засади, з допомогою яких забезпечується виконання покладених на нього завдань та обов'язків.
11.  Розділ "Відповідальність" вміщує показники індивідуальної (персональної) відповідальності за виконання робіт, а також переліки результатів, які необхідно досягти працівнику в процесі професійної діяльності на вказаній посаді, професії або роботі.
12.  У розділі "Повинен знати" наводяться додаткові у порівнянні з кваліфікаційною характеристикою вимоги до знань, вмінь, майстерності працівника, обумовлені реальними умовами виробництва, особливостями устаткування, матеріалів, інструментів, які використовуються для виконання робіт.
13.  Розділ "Кваліфікаційні вимоги" містить норми, які стосуються рівнів освіти, кваліфікації, досвіду, спеціалізації, достатніх для повного та якісного виконання робіт за посадою або на робочому місці.
14.  У розділі "Взаємовідносини (зв'язки) за професією, посадою" розкриваються взаємовідносини та зв'язки з іншими працівниками підприємства, а також зовнішні зв'язки, умови заміщення у разі відсутності тощо.
15.  Посадові інструкції використовуються під час вирішення конфліктних ситуацій між керівником підприємства та працівником, і крім того, вони практично реалізують розподіл праці між персоналом.
16.  При внесенні змін до посадових інструкцій видається наказ "Про внесення змін до посадової (робочої) інструкції", аналогічно до наказу про внесення змін до Положення про відділ (службу).
Якщо зміни, що вносяться до посадових інструкцій, пов’язані зі зміною істотних умов праці (режиму роботи, найменування посади, категорії, суміщення професій тощо), то працівника необхідно повідомити про це не пізніше ніж за два місяці до набрання чинності зазначеними змінами.
17.  Періодичне уточнення змісту посадових інструкцій працівників повинно забезпечувати раціональний розподіл та необхідну кооперацію їх праці під час виконання нових завдань і обов'язків.
18. Під час введення до штатної чисельності (штатного розпису) нових посад слід одночасно розробляти відповідні посадові інструкції, оскільки вони складаються на посаду (професію), а не на окремого працівника. 
Зазначення у посадових інструкціях даних працівника (прізвища, ім'я та по батькові) чинними нормативно-правовими актами з питань праці не передбачено.
19. Один примірник посадової (робочої) інструкції знаходиться у кадровій службі, другий - у начальника відділу (служби) підприємства. Працівнику видається під підпис копія посадової (робочої) інструкції.
Назва посади керівника кадрової служби ____________ПІБ