77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Перевірки щодо дотримання законодавства з питань державної митної справи

Державною фіскальною службою України надано роз'яснення про відповідальність, яка буде застосовуватись до суб’єкта господарювання, котрим не надано (несвоєчасно надано) необхідні документи на запит посадових осіб органу доходів і зборів в процесі документальної перевірки щодо дотримання законодавства з питань державної митної справи.
Так, відповідно до пункту 2 частини першої статті 347 Митного кодексу України (надалі - МКУ) посадовим особам органів доходів і зборів під час проведення документальної виїзної перевірки для з’ясування питань, пов’язаних з перевіркою, надається право отримувати безоплатно від підприємств, що перевіряються, копії документів, засвідчені підписом керівника підприємства або уповноваженою ним особою та скріплені печаткою (за наявності).

Посадові особи суб’єкта господарювання (надалі – підприємство), що перевіряється, зобов’язані виконувати законні вимоги представників органів доходів і зборів, у тому числі отримані в письмовій формі, які стосуються надання до перевірки документів, їх копій, інформації, у тому числі, за наявності - в електронній формі (пункт 1 частини другої статті 350 МКУ).
У разі відмови керівника підприємства або уповноваженої ним особи надати зазначені у запиті матеріали посадовій особі органу доходів і зборів, уповноваженій на проведення перевірки, така особа складає акт у довільній формі, що засвідчує факт відмови, із зазначенням посади, прізвища, імені, по батькові керівника підприємства або уповноваженої ним особи та переліку документів, які йому запропоновано подати, а також причин такої відмови стосовно кожного документа. Зазначений акт підписується посадовою особою органу доходів і зборів та керівником підприємства або уповноваженою ним особою. У разі відмови керівника підприємства або уповноваженої ним особи від підписання зазначеного акта в ньому робиться відповідний запис (частина п'ята статті 353 МКУ).
Частиною другою статті 474 МКУ передбачено, що за перешкоджання посадовій особі органу доходів і зборів, невиконання її вимог під час проведення документальної перевірки дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи передбачено накладення штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Крім того, відповідно до статті 355 МКУ підприємства зобов’язані забезпечувати збереження митних декларацій, документів, передбачених цією статтею, фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, необхідних для проведення документальних перевірок дотримання вимог законодавства з питань державної митної справи, у тому числі своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів, протягом строків, передбачених пунктами 44.3 та 44.4 статті 44 Податкового кодексу України (надалі – ПКУ), та їх відновлення у строки і в порядку, визначені пунктом 44.5 статті 44 ПКУ, у разі їх втрати чи передчасного знищення. У разі невиконання цього обов’язку до підприємств застосовуються норми статті 121 цього кодексу.
Відповідно до пункту 121.1 статті 121 ПКУ незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених статтею 44 ПКУ строків їх зберігання - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень.
Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.
За матеріалами  Категорія 213.09"ЗІР"