77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Якщо 03 березня - робочий день

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.01.18 №1-р рекомендовано перенести робочий день з п'ятниці 09 березня - на суботу 03 березня. Перенесення робочого дня стосується працівників, яким установлено п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю.
У разі застосування цих рекомендацій, слід мати на увазі, що тривалість робочого дня 03 березня має бути така сама, як тривалість робочого дня, визначена правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, організації, установи або графіками змінності для 09 березня. Тобто, якщо робочий день у п'ятницю 09 березня триває вісім годин, то і 03 березня працівники мають працювати вісім годин.

Відповідно до частини п'ятої статті 67 Кодексу законів про працю України (надалі – КЗпП) роботодавець, у разі застосування рекомендації Кабінету Міністрів України, не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).
Але, у даному випадку, дотриматися цієї вимоги КЗпП роботодавець не має можливості, оскільки розпорядження "Про перенесення робочих днів у 2018 році" прийнято Кабінетом Міністрів України 11 січня, а опубліковано наприкінці дня у п'ятницю 12 січня.

Відтак, роботодавцю все ж таки потрібно приймати в установленому порядку наказ про перенесення робочого дня з п'ятниці 09 березня - на суботу 03 березня, з посиланням на зазначене розпорядження Кабінету Міністрів України. 
Провини роботодавця не буде, тому що відповідно до частини четвертої статті 67 КЗпП із метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів (стаття 73), а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

У разі прийняття роботодавцем відповідного наказу про перенесення робочого дня та доведення його до відома працівників під підпис, у подальшому невихід у суботу 03 березня на роботу буде вважатися порушенням працівником трудової дисципліни і його допустимо притягнути до дисциплінарної відповідальності. При цьому, якщо наказ не буде доведено працівнику під підпис, то жодним чином про порушення ним трудової дисципліни мова йти не може.
зразок наказу взято в интернете (пошук)