77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Чоловік у "декреті"

Відповідно до статті 17 Закону України від 15.11.96 № 504 "Про відпустки" (надалі - Закон № 504) на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами. Водночас, особам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів - при усиновленні двох і більше дітей). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками вказана відпустка надається одному з батьків на їх розсуд.
Таким чином, чоловік має право на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологам у випадку самостійного усиновлення новонародженої дитини або за рішенням подружжя, які усиновили дитину (дітей) безпосередньо з пологового будинку.

Статтею 179 Кодексу законів про працю України (надалі - КЗпП) встановлено, зокрема:
- за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства (частина третя);
- підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості (частина четверта);
- у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку (частина шоста).
Чоловік  може використати відпустки для догляду за дитиною, передбачені частинами третьою, четвертою та шостою статті 179 КЗпП, повністю або частинами, якщо буде фактично доглядати за дитиною (частина сьома цієї статті).
Зазначимо, що на чоловіка, який в установленому порядку використовує вказані вище відпустки, розповсюджуються відповідні пільги та гарантії, передбачені нормативно-правовими актами про працю для жінок, зокрема, за бажанням працювати на умовах неповного робочого часу або вдома (частина восьма статті 179 КЗпП); отримати щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 19 Закону № 504); приєднати (за заявою) до відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами щорічні основну і додаткову відпустки незалежно від тривалості його роботи на даному підприємстві, в установі, організації в поточному робочому році (стаття 180 КЗпП) тощо.

Оформлення чоловіком відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відбувається за аналогією із оформленням такої відпустки жінкою. Якщо жінка перериває відпустку для догляду за дитиною, чоловік (батько дитини) для отримання частини відпустки за місцем своєї роботи, разом із іншими документами, необхідними для оформлення, повинен надати довідку з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати) (частина четверта статті 20 Закону № 504).