77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

З питання укладення трудового договору з фізичною особою

Міністерством соціальної політики України повідомлено, що відповідно до статті 2 Кодексу законів про працю України (надалі - КЗпП) працівники реалізують право на працю шляхом укладення, як правило, у письмовій формі, трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.
Додержання письмової форми є обов’язковим при укладенні трудового договору з фізичною особою (пункт 6 частини першої статті 24 КЗпП).
Зазначена норма КЗпП зобов'язує укладати нові договори у письмовій формі між працівником та фізичною особою, якою використовується наймана праця (роботодавцем).
Поняття "фізична особа-підприємець" в сукупності теж охоплюється поняттям "фізична особа", оскільки громадянин, який бажає реалізувати своє конституційне право на підприємницьку діяльність, після проходження відповідних реєстраційних та інших передбачених законодавством процедур лише набуває нової ознаки - "підприємець", не втрачаючи при цьому статусу фізичної особи.
Згідно зі статтею 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Отже, працівник не може бути допущений до роботи без:
1) оформлення локального акта роботодавця про прийняття на роботу;
2) укладеного у письмовій формі трудового договору;
3) повідомлення Державної фіскальної служби України про прийняття на роботу.
Одночасно повідомлено, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, рекомендаційний та необов’язковий характер. (лист від 12.12.16 № 488/0/22-16)

1 и 2)
Форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, та Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України 08.06.01 № 260, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 червня 2001 року за № 554/5745. 
3)
Постанова Кабінету Міністрів України від 17.06.15 №413 "Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу".
Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається юридичною особою чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску, за формою згідно з додатком, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів: 
- засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису; 
на паперових носіях разом з копією в електронній формі; 
на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами. 
Повідомлення про прийняття працівника на роботу надані до територіальних органів Державної фіскальної служби не за місцем обліку роботодавця або не за встановленою формою вважаються такими що не подавалися.
Читайте: 
Трудові правовідносини в Україні