77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Щодо покладання виконання обов’язків за посадою на іншого працівника

На підприємстві бухгалтер пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, а після неї відразу піде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Плануємо, щоб її обов’язки виконував інший працівник без звільнення від своєї основної роботи. Підкажіть, чи вважають таку посаду бухгалтера вакантною і, відповідно, у цьому випадку оформляти суміщення або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника? 
Коли працівник перебуває у відпустці (зокрема, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці для догляду за дитиною), його посаду не вважають вакантною, адже така особа продовжує перебувати в трудових правовідносинах із підприємством. Вакантною посада стає тільки після звільнення працівника (або ж якщо посаду ввели до штатної чисельності (штатного розпису), але ще нікого на неї не прийняли). В описаному випадку на іншого працівника можна покласти саме тимчасове виконання обов’язків за посадою бухгалтера. 
При цьому, у заяві (доповідної записці) працівника, який надає згоду на виконання обов’язків відсутнього працівника, а також відповідному розпорядчому документі обов'язково треба зазначити, що це на строк до виходу (переривання відпустки) основного працівника. 
Водночас, нагадаємо, за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника слід провадити доплату в розмірі, установленому в колективному договорі (стаття 105 Кодексу законів про працю України). 
Суміщення можливе лише щодо вакантних посад (до її заміщення), тож в наведеному випадку воно не може бути застосовне.
Разом із цим, звертаємо увагу, що відповідно до частини другої статті 85 Закону України від 10.12.15 № 889 "Про державну службу" державний службовець, призначений на посаду державної служби на період заміщення тимчасово відсутнього державного службовця, за яким зберігалася посада державної служби, звільняється з посади в останній робочий день перед днем виходу на службу тимчасово відсутнього державного службовця. У такому разі тимчасово відсутній державний службовець зобов’язаний письмово повідомити керівника державної служби не пізніш як за 14 календарних днів про свій вихід на службу.
Читайте: