77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Практичний посібник для керівників держслужб управління персоналом (частина 9)

У посібнику наведено практичні рекомендації щодо застосування положень Закону України від 10.12.15 № 889 "Про державну службу".
Стане у нагоді службам управління персоналом державних органів, а також буде цікавим широкому колу державних службовців та експертів у сфері публічної адміністрації.

Зміст:
10. ПРИПИНЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ  

Далі таблиця - запитання/відповідь 
№ п/п
Запитання
Відповідь

10

ПРИПИНЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ
  
Закон України від 10.12.15 № 889 "Про державну службу" (надалі – Закон) 
а) Порядок надання медичного висновку у зв’язку з неможливістю виконання державним службовцем службових обов’язків за станом здоров’я, затверджений наказом Національного агентства України з питань державної служби та Міністерства охорони здоров’я України від 13.04.16 № 80/352, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2016 року за № 661/28791 (надалі – порядок № 80/352) 

1

Що не може бути підставою для
припинення державної служби за ініціативою суб’єкта призначення

Відповідно до частини другої статті 83 Закону зміна керівників або складу державних органів, керівників державної служби в державних органах та безпосередніх керівників не може бути підставою для припинення державним службовцем державної служби на займаній посаді з ініціативи новопризначених керівників.


2
Який граничний вік перебування на державні службі
Відповідно до частини першої статті 83 Закону державна служба припиняється у разі досягнення державним службовцем 65-річного віку, якщо інше не передбачено законом.


3
З якого часу припиняється державна
служба у зв’язку з обранням на виборну посаду до органу державної влади або органу місцевого
самоврядування

Відповідно до частини першої статті 88 Закону у разі обрання на виборну посаду до органу державної влади або органу місцевого самоврядування, державна служба припиняється з дня набуття повноважень.

4
Протягом якого часу зберігається посада за державним службовцем, який втратив працездатність
під час виконання
посадових обов’язків

Відповідно до частини другої статті 87 Закону за державним службовцем, який втратив працездатність під час виконання посадових обов’язків, посада зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

5

Протягом якого часу державний службовець має право звільнитися
зі служби за власним бажанням, попередивши про це суб’єкта призначення у письмовій формі
Відповідно до статті 86 Закону державний службовець має право звільнитися зі служби за власним бажанням, попередивши про це суб’єкта призначення у письмовій формі не пізніш як за 14 календарних днів до дня звільнення.
Державний службовець може бути звільнений до закінчення двотижневого строку, передбаченого частиною першою цієї статті, в інший строк за взаємною домовленістю із суб’єктом призначення, якщо таке звільнення не перешкоджатиме належному виконанню обов’язків державним органом.
Суб’єкт призначення зобов’язаний звільнити державного службовця у строк, визначений у поданій ним заяві, у випадках, передбачених законодавством про працю.


6
Хто здійснює видачу медичного висновку у зв’язку з неможливістю
виконання державним службовцем посадових обов’язків за станом здоров’я
Відповідно до пункту 2 частини першої статті 88 Закону та пунктів 5 і 7 порядку № 80/352, видачу медичного висновку здійснює медична комісія відповідного закладу охорони здоров’я.
Медичний висновок заповнює голова медичної комісії на підставі записів медичної картки амбулаторного хворого.


7

Які підстави припинення державної служби за ініціативою суб’єкта
призначення
Відповідно до статті 87 Закону підставами для припинення державної служби за ініціативою суб’єкта призначення є:
1) скорочення чисельності або штату державних службовців, ліквідація державного органу, реорганізація державного органу у разі, коли відсутня можливість пропозиції іншої рівноцінної посади державної служби, а в разі відсутності такої пропозиції - іншої роботи (посади державної служби) у цьому державному органі;
2) встановлення невідповідності державного службовця займаній посаді протягом строку випробування;
3) отримання державним службовцем двох підряд негативних оцінок за результатами оцінювання службової діяльності;
4) вчинення державним службовцем дисциплінарного проступку, який передбачає звільнення.
Підставою для припинення державної служби за ініціативою суб’єкта призначення може бути нез'явлення державного службовця на службу протягом більш як 120 календарних днів підряд або більш як 150 календарних днів протягом року внаслідок тимчасової непрацездатності (без урахування часу відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами), якщо законом не встановлено більш тривалий строк збереження місця роботи (посади) у разі певного захворювання.