77

Улыбайтесь,пусть начальство ослепнет!

Практичний посібник для керівників держслужб управління персоналом (частина 6)

У посібнику наведено практичні рекомендації щодо застосування положень Закону України від 10.12.15 № 889 "Про державну службу".
Стане у нагоді службам управління персоналом державних органів, а також буде цікавим широкому колу державних службовців та експертів у сфері публічної адміністрації.

Зміст:
7. ОПЛАТА ПРАЦІ ТА  ВІДПУСТКИ           
7.1. Оплата праці державних службовців (1 – 18)
7.2. Відпустки державних службовців (19 - 25
Далі таблиця - запитання/відповідь  

№ п/п
Запитання
Відповідь

7

ОПЛАТА ПРАЦІ ТА  ВІДПУСТКИ

Закон України від 10.12.15 № 889 "Про державну службу" (надалі – Закон)

7.1

Оплата праці державних службовців

а) Закон України від 24.03.95 № 108 "Про оплату праці"
б) Питання оплати праці працівників державних органів, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.17 № 15 (надалі – постанова  № 15)
Постановою затверджено:
- схему посадових окладів на посадах державної служби за групами оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів у 2017 році;
- розмір надбавок до посадових окладів за ранги державних службовців;
- перелік посад державної служби, що прирівнюються до відповідних груп оплати праці;
- умови оплати праці працівників патронатних служб в державних органах;
- умови оплати праці працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, і працівників Управління адміністративних будинків господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України, Управління адміністративними будинками Державного управління справами, Управління адміністративними будинками Управління справами Апарату Верховної Ради України;
- порядок преміювання державних службовців, які займають посади державної служби категорії “А”;
- положення про застосування стимулюючих виплат державним службовцям.
в) Порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.16 № 500 (надалі – порядок № 500)
г) Умови оплати праці окремих керівних працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону України "Про державну службу", визначені постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.16 № 304 (надалі – постанова № 304)
д) Типове положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів), затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 13.06.16 № 646, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 червня 2016 року за № 903/29033

1

За рахунок чого формується фонд оплати праці державних
службовців?

Відповідно до частини четвертої статті 50 Закону фонд оплати праці державних службовців формується за рахунок коштів державного бюджету, а також коштів, які надходять до державного бюджету в рамках програм допомоги Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ.


2

З чого складається заробітна плата державного службовця
Відповідно до частини другої статті 50 Закону заробітна плата державного службовця складається з таких елементів:
1) посадового окладу;
2) надбавки за вислугу років;
3) надбавки за ранг державного службовця;
4) виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця у розмірі 50% посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця;
5) виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків за вакантною посадою державної служби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою;
6) премії (у разі встановлення).


3

Який мінімальний розмір посадового окладу державного службовця

Відповідно до частини третьої статті 51 Закону мінімальний розмір посадового окладу групи 9 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, не може бути менше двох розмірів мінімальної заробітної плати.
Відповідно до пункту 14 розділу XI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону мінімальний розмір посадового окладу групи 9 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, становить:
з 01.01.2017 року - 1,25 розміру мінімальної заробітної плати;
з 01.01.2018 року - 1,5 розміру мінімальної заробітної плати;
з 01.07.2018 року - 1,75 розміру мінімальної заробітної плати.
Схема посадових окладів на посадах державної служби визначається щороку Кабінетом Міністрів України під час підготовки проекту закону про Державний бюджет України.
Питання оплати праці працівників державних органів - постанова  № 15.


4

Які види надбавок, доплат можуть бути встановлені відповідно до Закону
Відповідно до статті 52 Закону можуть бути встановлені:
1. Надбавка за вислугу років на державній службі
Встановлюється на рівні 3 відсотків посадового окладу державного службовця за кожний календарний рік стажу державної служби, але не більше 50 відсотків посадового окладу.
При цьому слід враховувати, що під терміном «календарний рік стажу державної служби» слід розуміти період протягом 12 місяців з будь-якої дати календаря.
Таким чином з дати, з якої в особи, що набула статусу державного службовця, розпочинається відлік її безперервного стажу державної служби.
2. Надбавка за ранг державного службовця
Розмір надбавок до посадових окладів за ранги державних службовців затверджено постановою № 15.
3. Виплата за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця.
Встановлюється керівником державної служби державному службовцю за поданням його безпосереднього керівника у розмірі 50 відсотків посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця.
4. Виплата за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків за вакантною посадою державної служби Встановлюється керівником державної служби за поданням безпосереднього керівника державним службовцям, між якими здійснено розподіл обов’язків за вакантною посадою, пропорційно додатковому навантаженню за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою.


5

Які види премій можуть бути встановлені державним службовцям
Відповідно до частини третьої статті 50 Закону державним службовцям можуть бути встановлені такі види премій:
1) премія за результатами щорічного оцінювання службової діяльності;
2) місячна або квартальна премія відповідно до особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи державного органу.
Фонд преміювання державного органу встановлюється у розмірі 20 відсотків загального фонду посадових окладів за рік та економії фонду оплати праці.
При цьому загальний розмір премій, передбачених пунктом 2 цієї частини, які може отримати державний службовець за рік, не може перевищувати 30 відсотків фонду його посадового окладу за рік.
Порядок преміювання державних службовців, які займають посади державної служби категорії “А” – постанова № 15.


6
Що передбачає соціально-побутове забезпечення державних службовців
Відповідно до статті 54 Закону державному службовцю можуть надаватись службове житло та матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань. Постановою № 500 затверджено порядок.


7
Ким визначається порядок надання та розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-
побутових питань
Відповідно до частини п'ятої статті 54 Закону порядок надання та розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань визначається Кабінетом Міністрів України (порядок № 500).

8

Чи передбачені додаткові, стимулюючі виплати на перехідний період впровадження Закону
Відповідно до пункту 14 розділу XI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону керівники державної служби протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом у межах економії фонду оплати праці мають право встановлювати державним
службовцям додаткові стимулюючі виплати відповідно до Положення про застосування стимулюючих виплат, що затверджується Кабінетом Міністрів України.
До додаткових стимулюючих виплат державним службовцям належать надбавки: за інтенсивність праці; за виконання особливо важливої роботи.
Положення про застосування стимулюючих виплат державним службовцям - постанова № 15.


9
Яким чином буде здійснюватись оплата праці керівних працівників
державних органів, які на день набрання чинності Законом є державними службовцями і посади яких відповідно до цього Закону не є посадами державної служби
Відповідно до пункту 7 розділу XI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону умови оплати праці окремих керівних працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону визначаються Кабінетом Міністрів України.
Так, керівним працівникам державних органів, на яких з 01.05.2016 року не поширюється дія Закону виплачується:
– надбавка за вислугу років у розмірі 3 відсотків посадового окладу за кожен календарний рік залежно від стажу роботи, до якого зараховуються період роботи на посаді, раніше набутий стаж державної служби та періоди роботи, передбачені статтею 46 Закону але не більше 50% посадового окладу;
– надбавка за інтенсивність праці в розмірі до 100% посадового окладу;
– премія відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи у межах коштів, передбачених у кошторисі на преміювання працівників відповідного органу;
– матеріальна допомога на оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.
Умови оплати праці окремих керівних працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону – постанова № 304.


10
Яким чином буде здійснюватись оплата праці працівників державних органів, які на день набрання чинності Законом є державними
службовцями і посади
яких відповідно до цього Закону віднесено до категорії посад працівників,
які виконують функції з
обслуговування

Відповідно до частини третьої статті 3 Закону сфера його дії не поширюється серед іншого на працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування.
Відповідно до пункту 7 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону умови оплати праці таких працівників визначаються Кабінетом Міністрів України.
Умови оплати праці працівників державних органів, які  виконують функції з обслуговування -  постанова № 15.


11
Яким чином буде здійснюватись оплата праці працівників державних органів, які на день набрання чинності Законом є державними
службовцями і посади
яких відповідно до цього Закону віднесено до категорії посад працівників патронатних служб

Відповідно до частини третьої статті 3 Закону сфера його дії не поширюється серед іншого на працівників патронатних служб.

12
Які види заохочень застосовуються до державних службовців
за бездоганну та ефективну державну службу, за особливі заслуги
Відповідно до статті 53 Закону за бездоганну та ефективну державну службу, за особливі заслуги до державних службовців застосовують такі види заохочень:
1) оголошення подяки;
2) нагородження грамотою, почесною грамотою, іншими відомчими відзнаками державного органу;
3) дострокове присвоєння рангу в порядку, визначеному цим Законом;
4) представлення до нагородження урядовими відзнаками та відзначення урядовою нагородою (вітальний лист, подяка, почесна грамота);
5) представлення до відзначення державними нагородами.


13
Ким застосовуються заохочення до державних службовців, які займають посади категорії "А"

Відповідно до частини другої статті 53 Закону заохочення до державних службовців які займають посади категорії "А" застосовуються суб’єктом призначення.


14
В акті про призначення на посаду обов’язково потрібно вказувати
умови оплати праці. Чи
можна зазначити лише розмір посадового окладу
Згідно із частиною другою статті 33 Закону в акті про призначення на посаду зазначаються:
1) прізвище, ім’я, по батькові особи, яка призначається на посаду державної служби;
2) займана посада державної служби із зазначенням структурного підрозділу державного органу;
3) дата початку виконання посадових обов’язків;
4) умови оплати праці.
В акті про призначення на посаду, в розділі «умови оплати праці» можливо вказати розмір посадових окладів на посадах державної служби за групами оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів та розмір надбавок до посадових окладів за ранги державних службовців.


15
Яким чином співвідносяться категорії посад державної служби і
групи оплати праці
Відповідно до статті 6 Закону посади державної служби в державних органах поділяються на категорії залежно від порядку призначення, характеру та обсягу повноважень і необхідних для їх виконання кваліфікації та професійної компетентності державних службовців. Закон визначає 3 категорії посад державної служби:
категорія "А" – керівники;
категорія "Б" – керівники структурних підрозділів;
категорія "В" – спеціалісти.
Разом з тим, відповідно до статті 51 Закону з метою встановлення розмірів посадових окладів, посади державної служби поділяються 9 груп оплати праці.
З метою встановлення розмірів посадових окладів державні органи поділяються за юрисдикцією, яка поширюється:
1) на всю територію України;
2) на територію однієї або кількох областей, міста Києва;
3) на територію одного або кількох районів, міст обласного значення.
Таким чином, під час вирішення питань, що пов’язані з оплатою праці необхідно керуватись положеннями статті 51 Закону.


16
Яким чином посади державної служби прирівнюються до відповідних груп оплати праці

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.17 № 15 "Питання оплати праці працівників державних органів", посад державної служби прирівнюються до відповідних груп оплати праці таким чином (див. нижче)*

17
До яких груп оплати праці належать державні службовці апарату (начальники відділів та їх
заступники, завідувачі секторів та головні спеціалісти) та самостійних
структурних підрозділів
обласних державних адміністрацій

Відповідно до постанови № 15:
- начальник самостійного відділу (група оплати праці 4);
– заступник начальника самостійного відділу, завідувач самостійного сектору (група оплати праці 5);
– головний спеціаліст (група оплати праці 7).

18
До якої групи оплати праці належать державні службовці апарату обласної державної адміністрації
У додатку до постанови № 15, яким визначено перелік посад державної служби, що прирівнюються до відповідних груп оплати праці не передбачені посади працівників апарату обласних та районних державних адміністрацій.


7.2

Відпустки державних службовців

а) Закон України від 15.11.96 № 504 "Про відпустки"
б) Порядок надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.16 № 270 (надалі – порядок № 270)
в) Закону України від 16.12.93 № 3723 "Про державну службу" (надалі – закон № 3723)
г) Порядок відкликання державного службовця із щорічної відпустки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.16 № 230 (надалі – порядок № 230)
д) Порядок відшкодування непередбачуваних витрат державного службовця у зв’язку з його відкликанням із щорічної основної або додаткової відпустки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.16  № 231 (надалі - порядок № 231)

19

Якою тривалістю державним службовцям надається щорічна
основна оплачувана відпустка, якщо Законом не передбачено більш тривалої відпустки


Відповідно до статті 57 Закону державним службовцям надається щорічна основна оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законом не передбачено більш тривалої відпустки.
Важливо!
Одночасно з наданням щорічної основної оплачуваної відпустки, державним службовцям виплачується грошова допомога у розмірі середньомісячної заробітної плати.

20
Чи впливає стаж державної служби
на тривалість щорічної відпустки
Відповідно до статті 58 Закону за кожний рік державної служби після досягнення п’ятирічного стажу державної служби державному службовцю надається один календарний день щорічної додаткової оплачуваної відпустки, але не більш як 15 календарних днів.


21

Як розраховувати відпустки, які не використані державними
службовцями до 01.05.2016 року
Відповідно до частини першої статті 35 закону № 3723 державним службовцям надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законодавством не передбачено більш тривалої відпустки.
Згідно зі статтею 9 Закону України «Про відпустки» до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку зазначеної тривалості, зараховуються всі періоди часу, визначені в частині 1 згаданої статті.
Враховуючи наведене, державний службовець, який у зв’язку з набранням чинності Законом втрачає такий статус, має право на набуту, однак невикористану відпустку, тривалість якої має бути розрахована пропорційно часу, відпрацьованому ним на посаді державної служби.
Частиною 2 статті 35 закону № 3723 державним службовцям, які мають стаж роботи в державних органах понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 15 календарних днів.
Порядок надання державним службовцям згаданих відпусток визначений пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.94 № 250.
Відповідно до даної постанови додаткова оплачувана відпустка тривалістю 5 календарних днів надається державним службовцям, які мають стаж роботи в державних органах понад 10 років, а починаючи з 11-го року така відпустка збільшується на 2 календарних дні за кожний наступний рік.
Виникнення права на зазначену відпустку та її тривалість знаходяться у прямій залежності від наявності у державного службовця відповідного стажу державної служби. Тому надання додаткової відпустки певної тривалості залежить лише від наявності у особи, яка втрачає такий статус стажу державної служби, передбаченого цією постановою, що дає право на надання вказаної відпустки, а не від відпрацьованого державним службовцем часу у відповідному робочому році.
Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник втратить право на невикористані відпустки.
З урахуванням викладеного, за особою, яка втратить статус державного службовця право на невикористану основну та додаткову оплачувану відпустку (за стаж державної служби) зберігається.
Такі невикористані відпустки можуть бути використані працівником (після втрати статусу державного службовця) або компенсовані у порядку, визначеному законодавством про працю.


22

Що може бути підставою для відкликання державного службовця
із щорічної відпустки
Відповідно до пункту 3 порядку № 230, підставою для відкликання державного службовця із щорічної відпустки є необхідність виконання невідкладного завдання, про яке не було і не могло бути відомо під час надання щорічної відпустки, за умови неможливості виконання такого завдання іншою уповноваженою на це особою.
Відкликання із щорічної відпустки державного службовця, який займає посаду категорії «А», здійснюється за рішенням суб’єкта призначення, яке реалізується шляхом видання наказу (розпорядження).
Відкликання із щорічної відпустки інших державних службовців, які займають посади категорії «Б» чи «В», здійснюється за рішенням керівника державної служби державного органу, яке приймається у формі відповідного наказу (розпорядження).


23

Які непередбачувані витрати підлягають відшкодуванню у
зв’язку з відкликанням державного службовця із щорічної основної
або додаткової відпустки
Відповідно до частини другої статті 60 Закону непередбачувані витрати державного службовця у зв’язку з його відкликанням з відпустки підлягають відшкодуванню.
До таких витрат відповідно до пункту 4 порядку № 231, належать:
1) у разі відкликання державного службовця до від’їзду на відпочинок (лікування):
– витрати на придбання невикористаних проїзних документів;
– витрати у зв’язку з розірванням цивільно-правових договорів щодо організації відпочинку (лікування);
– витрати, пов’язані з бронюванням проїзних документів, місць проживання та надання інших послуг;
– документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування в місці відпочинку (оформлення візи, страхування, дозволів, сплати зборів тощо);
2) у разі відкликання державного службовця, який перебуває на відпочинку (лікуванні):
– витрати на придбання невикористаних проїзних документів;
– витрати, пов’язані із заміною проїзних документів чи придбанням нових (у разі неможливості повернути попередні проїзні документи), та інші витрати, пов’язані з поверненням до місця проживання залізничним, повітряним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі);
– витрати, пов’язані з невикористаними днями відпочинку (лікування) в разі неповернення (часткового повернення) коштів надавачем послуг, зокрема за цивільно-правовими договорами.


24

В який строк здійснюється відшкодування
непередбачуваних
витрат
Відповідно до пункту 5 порядку № 231, непередбачувані витрати відшкодовуються державному службовцю протягом одно го місяця з дня видання наказу (розпорядження) про відкликання державного службовця із щорічної основної або додаткової відпустки на підставі його письмової заяви за умови наявності документів, що засвідчують обсяг таких витрат, зокрема проїзних документів або транспортних рахунків (багажних квитанцій), цивільно-правових договорів та рахунків (квитанцій), електронних квитків за наявності посадкового талона та документів про сплату рахунків, отриманих із готелів (мотелів) або від осіб, що надають послуги з розміщення та проживання, зокрема за бронювання місць у місцях проживання, страхових полісів тощо.


25

Чи можна на час участі у виборчому процесі державному службовцю
брати не відпустку без
збереження заробітної плати, а щорічні відпустки
Статтями 57 та 58 Закону передбачені види відпусток державних службовців, зокрема щорічні основні, щорічні додаткові та інші відпустки.
Частиною третьої статті 58 Закону встановлено, що державному службовцю надається відпустка без збереження заробітної плати на час участі у виборчому процесі у порядку, визначеному статтею 10 цього Закону.
Тобто, за рішенням керівника державної служби на підставі особистої заяви державного службовця йому надається спеціальний вид відпустки без збереження заробітної плати на час участі у виборчому процесі. Зазначена відпустка надається з дня його повідомлення про участь у виборчому процесі і до
дня його завершення відповідно до виборчого законодавства.



*Додаток до пункту 16
Групи оплати праці посади державних службовців, передбачені
Законом України "Про державну службу"
Групи та посади

Посади державних службовців, що прирівнюються до
відповідних груп оплати праці

Група 1
Посади керівників
державних органів
Керівник Апарату Верховної Ради України; Державний секретар Кабінету Міністрів України; керівники апаратів (секретаріатів) допоміжних органів, утворених Президентом України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Антимонопольного комітету України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Фонду державного майна України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національного агентства з питань запобігання
корупції, Ради національної безпеки і оборони України, Рахункової палати; державні секретарі міністерств; Урядовий  уповноважений; керівники центральних органів виконавчої влади, які не є членами Кабінету Міністрів України; голови місцевих державних адміністрацій; керівники державної служби в інших державних органах, органах прокуратури, крім тих, посади яких зазначені у частині третій статті 3
Закону України “Про державну службу”, та тих, умови оплати праці яких визначені окремими Законами України


Група 2
Посади перших
заступників керівників
державних органів
перші заступники (у разі наявності): Керівника Апарату Верховної Ради України, Державного секретаря Кабінету Міністрів України, керівників апаратів (секретаріатів) допоміжних органів, утворених Президентом України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Антимонопольного комітету України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Фонду державного майна України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Ради національної безпеки і оборони України, Рахункової палати; керівників центральних органів
виконавчої влади, які не є членами Кабінету Міністрів України; керівників апаратів Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, голів місцевих державних адміністрацій, керівників державної служби в інших державних органах, органах прокуратури, крім тих, посади яких зазначені у частині третій статті 3 Закону України “Про державну службу”, та тих, умови оплати праці яких визначені окремими Законами України


Група 3
Посади заступників
керівників державних
органів
Державного секретаря Кабінету Міністрів України, керівників апаратів (секретаріатів) допоміжних органів, утворених Президентом України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Антимонопольного комітету України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Фонду державного майна України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Ради національної безпеки і оборони України, Рахункової палати, керівників центральних органів виконавчої влади, які не є членами Кабінету Міністрів України, керівників апаратів Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, голів місцевих державних адміністрацій, керівників державної служби в інших державних органах, органах прокуратури, крім тих, посади яких зазначені у частині третій статті 3 Закону України “Про державну службу”, та тих, умови оплати праці яких визначені окремими Законами України; Надзвичайний і Повноважний Посол України; Постійний представник України при міжнародній організації; Представник України при
міжнародній організації

Група 4
Посади керівників
самостійних структурних
підрозділів державних
органів
керівники самостійних структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України (головних управлінь, секретаріатів комітетів Верховної Ради України, секретаріатів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, служб, управлінь, відділів, секторів); керівник приймальні Президента України; керівники самостійних структурних підрозділів (головних департаментів, департаментів, головних управлінь, служб, управлінь, відділів, відділень): Секретаріату Кабінету Міністрів України, апаратів (секретаріатів) допоміжних органів, утворених Президентом України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Антимонопольного комітету України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Фонду державного майна України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Ради національної безпеки і оборони України, Рахункової палати, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади
та інших державних органів, органів прокуратури, органів військового управління, керівники територіальних органів цих державних органів та їх структурних підрозділів, апаратів апеляційних та місцевих судів, керівники структурних підрозділів апаратів судів, крім тих, умови оплати праці яких визначені окремими Законами України

Група 5
Посади заступників
керівників самостійних
структурних підрозділів
державних органів
заступники керівників самостійних структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України (головних управлінь, секретаріатів комітетів Верховної Ради України, секретаріатів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, служб, управлінь, відділів); заступник керівника приймальні Президента України; заступники керівників самостійних структурних підрозділів (головних департаментів, департаментів, головних управлінь, служб, управлінь, відділів, відділень); завідувачі самостійних секторів: Секретаріату Кабінету Міністрів України, апаратів (секретаріатів) допоміжних органів, утворених Президентом України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Антимонопольного комітету України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Фонду державного майна України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Ради національної безпеки і оборони України, Рахункової палати, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та інших державних органів, органів прокуратури, органів військового управління, заступники керівників територіальних органів цих державних органів та їх структурних підрозділів, апаратів апеляційних та місцевих судів, структурних підрозділів апаратів судів; крім тих, умови оплати праці яких визначені окремими Законами України; заступник Постійного представника України при міжнародній організації; заступник Представника України при міжнародній організації; Генеральний консул України; радник посланник закордонної дипломатичної установи України; посол з особливих доручень; дипломатичний радник

Група 6
Посади керівників
підрозділів у складі
самостійних структурних підрозділів державних органів
керівники підрозділів у складі самостійних структурних підрозділів і їх заступники (управлінь, відділів, відділень, секторів): Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, апаратів (секретаріатів) допоміжних органів, утворених Президентом України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Антимонопольного комітету України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Фонду державного майна України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Ради національної безпеки і оборони України, Рахункової палати, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та інших державних органів, органів прокуратури,
органів військового управління, територіальних органів цих державних органів та їх структурних підрозділів, апаратів апеляційних та місцевих судів, структурних підрозділів апаратів судів, крім тих, умови оплати праці яких визначені окремими Законами України; радник дипломатичної служби; консул-керівник установи; державний адміністратор

Група 7
Посади головних
спеціалістів державних
органів
головні спеціалісти (державні експерти, головні консультанти, експерти, головні наукові консультанти, наукові консультанти, головні державні виконавці): Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, апаратів (секретаріатів) допоміжних органів, утворених Президентом України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Антимонопольного комітету України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Фонду державного майна України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Ради національної безпеки і оборони України, Рахункової палати, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та інших державних органів, органів прокуратури, органів військового управління, територіальних органів цих державних органів та їх структурних підрозділів, апаратів апеляційних та місцевих судів, структурних підрозділів апаратів судів; Державний реєстратор, крім тих, умови оплати праці яких визначені окремими Законами України; перший секретар та консул дипломатичної служби; старший слідчий в особливо важливих справах

Група 8
Посади провідних
спеціалістів державних
органів
провідні спеціалісти (старші консультанти, старші державні виконавці): Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, апаратів (секретаріатів) допоміжних органів, утворених Президентом України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Антимонопольного комітету України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Фонду державного майна України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Ради національної безпеки і
оборони України, Рахункової палати, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та інших державних органів, органів прокуратури, органів військового управління, територіальних органів цих державних органів та їх структурних підрозділів, апаратів апеляційних та місцевих судів, структурних підрозділів апаратів судів; старший судовий розпорядник; старший секретар суду; секретар судового засідання, крім тих, умови оплати праці яких визначені окремими законами України; другий секретар та віце-консул дипломатичної служби; старший слідчий

Група 9
Посади спеціалістів
державних органів
спеціалісти (консультанти, державні виконавці): Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, апаратів (секретаріатів) допоміжних органів, утворених Президентом України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Антимонопольного комітету України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Фонду державного майна України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Ради національної безпеки і оборони України, Рахункової палати, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та інших державних органів, органів прокуратури, органів військового управління, територіальних органів цих державних органів та їх структурних підрозділів, апаратів апеляційних та місцевих судів, структурних підрозділів апаратів судів; судовий розпорядник; секретар суду, крім тих, умови оплати праці яких визначені окремими Законами України; третій секретар; аташе дипломатичної служби; слідчий

Додаток до розділу 7

Структура заробітної плати державних службовців у 2017 році
Назва виплати
Умови виплати, її розмір
Підстави

Посадовий
оклад
Установлення розмірів посадових окладів для держслужбовців супроводжується відразу двома критеріями:
• поділ посад держслужби на 9 груп оплати праці;
• поділ державних органів за юрисдикціями.
Розміри посадових окладів держслужбовців для 2017 року наведені в додатку до постанови № 15. У цьому додатку посади держслужби поділені на 9 груп з оплати праці.
При цьому в додатку до постанови № 15 міститься перелік посад держслужби, віднесених до конкретної групи з оплати праці. Одночасно розміри посадових окладів, наведені в додатку до постанови № 15, коливаються залежно від юрисдикції державного органу*

Додатки до постанови
№ 15,
стаття 51
Закону
*Нормою частини третьої статті 51 Закону висунуто вимоги щодо розміру посадового окладу для держслужбовців вищої та нижчої ланки. Розпочнемо з нижньої планки: мінімальний
розмір посадового окладу групи 9 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, не може бути менше 2 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом.
Проте така норма повною мірою запрацює лише з 01.01.2019 року. Для 2017 року мінімальний розмір посадового окладу групи 9 у держоргані зазначеної юрисдикції встановлений у фіксованому розмірі (2000 гривен), без прив'язки до наведеного припису.
Стосовно розміру посадового окладу вищої ланки держслужбовців гарантовано таке:
мінімальний розмір посадового окладу групи 1 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, становить не більше 7 мінімальних розмірів посадового окладу групи 9 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення. Якщо виходити з посадового окладу групи 9 зазначеної юрисдикції в розмірі 2000 гривен, то для 2017 року посадовий оклад наведеної групи 1 у розмірі 14000 гривен, встановлений з урахуванням озвученої вимоги (2000 гривен х 7 = 14000 гривен).


Надбавки

Надбавка за вислугу років
Розмір надбавки за вислугу років на держслужбі встановлюється на рівні 3 % посадового окладу держслужбовця за кожний календарний рік стажу державної служби, але не більше 50 % посадового окладу
частина перша статті 52 Закону

Надбавка за ранг
Розмір цієї надбавки залежить від рівня рангу, встановлюється у фіксованому розмірі* і у 2017 році дорівнює
частина друга статті 52 Закону, додаток до постанови № 15
Ранг
Розмір
Ранг
Розмір
Ранг
Розмір
1
1000
4
700
7
400
2
900
5
600
8
300
3
800
6
500
9
200
*Розмір надбавки за ранг визначає Кабінет Міністрів України при затвердженні схеми посадових окладів на посадах державної служби (частина друга статті 52 Закону)


Додаткові
стимулюючі
виплати
До них належать: надбавка за інтенсивність праці та надбавка за виконання особливо важливої роботи. Ці надбавки встановлюються у відсотках до посадового окладу*. Рішення про   виплату надбавок приймає керівник держслужби в держоргані. За рішенням Кабміну   надбавки встановлюються: державному секретарю Кабміну, державним секретарям міністерств, іншим керівникам державних органів і їх заступникам, які є держслужбовцями 
Положення
№  289, пункт 14
Прикінцевих
та перехідних
положень
Закону
Такі виплати, передбачені Положенням № 289, встановлені на виконання пункту 14 Прикінцевих та перехідних положень Закону. Зверніть увагу: згідно з наведеним пунктом додаткові стимулюючі виплати запроваджено строком на два роки з дня набрання чинності Законом. Отже, Положення № 289 допустимо застосовувати до 01.05.2018 року.
*Конкретний процентний розмір надбавок не зазначений у Положенні № 289. Отже, в держоргані їх відсотковий розмір установлюють самостійно. Однак пам’ятайте: додаткові стимулюючі виплати здійснюють у межах економії фонду оплати праці.

Преміювання

Премія за
результатами
щорічного
оцінювання
службової
діяльності
Конкретні умови щодо виплати премії прописують у Положенні про преміювання у відповідному держоргані*, затвердженому керівником держслужби та погодженому
з профспілкою.
Рішення про виплату премії приймає:
для держслужбовців, які обіймають посади держслужби
категорії "А", – суб’єкт призначення;
для держслужбовців, які обіймають посади категорій "Б" і "В", – керівник держслужби.
Увага! 
Норми Закону припускають обмеження за максимальним сукупним розміром місячної та квартальної премій, що виплачуються держслужбовцю за рік, і обмеження за розміром фонду преміювання держоргану. Однак такі обмеження почнуть діяти з 01.01.2019 року. Та це не означає, що в поточному році премії виплачуватимуться держслужбовцям у необмеженому розмірі. Вони повинні виплачуватися в межах фонду оплати праці



частина 3
статті 50 Закону,
частини 5–7
статті 52 Закону
Місячна або
квартальна
премія відповідно до
особистого
внеску держслужбовця в
загальний результат роботи
держоргану
*Положення про преміювання в державному органі розробляють на підставі Типового положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів), затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 13.06.16 № 646, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 червня 2016 року за № 903/29033

Допомога

Грошова допомога при наданні щорічної основної відпустки

Виплачують обов’язково при наданні щорічної основної відпустки. Таку допомогу надають у розмірі середньомісячної заробітної плати
статті 57 Закону
Матеріальна
допомога для
вирішення соціально-побутових питань
Матеріальна допомога може надаватися один раз на рік у розмірі середньомісячної заробітної плати на підставі особистої заяви, за рішенням керівника державного органу в межах затвердженого фонду оплати праці.
Керівнику державної служби у державному органі та його заступникам надання матеріальної допомоги приймається керівником відповідного державного органу за погодженням із відповідним органом вищого рівня (у разі наявності такого органу).
Державним службовцям, переведеним з одного державного органу в інший, матеріальна допомога надається за умови, що вони не отримували її за попереднім місцем роботи у році, в якому були переведені.
частина 2 статті
54 Закону,
постанова № 500

Інші виплати

Виплата за
додаткове
навантаження у зв’язку з
виконанням
обов’язків
тимчасово відсутнього державного службовця

Виплату здійснюють у розмірі 50 % посадового окладу тимчасово відсутнього держслужбовця.
Виплату встановлює керівник держслужби за поданням безпосереднього керівника держслужбовця.
частина 3 статті 54 Закону
Виплата за
додаткове
навантаження у зв’язку з
виконанням
обов’язків за
вакантною
посадою
Виплату здійснюють держслужбовцям, між якими розподілені обов’язки за вакантною посадою держслужби,
пропорційно додатковому навантаженню за рахунок коштів економії фонду посадового окладу за відповідною посадою.
Виплату встановлює керівник держслужби за поданням
безпосереднього керівника держслужбовця

частина 4 статті 54 Закону

Додаткові гарантії з розміру зарплати

Положення
про розмір
зарплати держслужбовця
в перехідний
період
Керівники держслужби мають право в разі зменшення у зв’язку із встановленням нових умов оплати праці розміру зарплати (без премії) в окремих держслужбовців на час роботи на займаній посаді виплачувати у межах видатків, передбачених на оплату праці, різницю між зарплатою, визначеною згідно з попередніми умовами оплати праці (без премії), і розміром зарплати, встановленої згідно з новими умовами оплати праці*
пункт 14
Прикінцевих
та перехідних
положень
Закону
*Підкреслимо: таке положення може бути реалізоване тільки за наявності коштів фонду оплати праці.